Енергиен експерт: Имаме дългосрочен договор с американска фирма за доставка на втечнен газ

Кадър: БНТ
share

България има сключен дългосрочен договор, в лицето на "Булгаргаз" с американската фирма "Шиниър", която ще доставя газа за България. Договорът щеше да бъде активиран, когато заработи терминала за втечнен газ на Александруполис. Предвид ситуацията в момента, този договор ще бъде изтеглен и активиран много по-рано. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ енергийният експерт Васил Начев.

Според него договорът ще бъде активиран с други обеми, защото 50 млн. куб. метра на година е пренебрежимо малко количество.

Президентът на Сърбия договори с Владимир Путин нов тригодишен договор за доставка на природен газ

"Шиниър" е фирмата и която ни дава двата танкера, но не по дългосрочния договор, защото той още не е активиран. Дали ще има отстъпка в цената за тези два танкера няма да излезе в публичното пространство, защото е търговска тайна, каза енергийният експерт Васил Начев.

С дългосрочен договор правителството може да успее да договори с референтна цена на най-ликвидната борса в света "Хенри хъб" - 28 долара за 1000 куб. метра газ с всички транспортни разходи включващи втечняване, застраховки, регазификация, до "Топлофикация-София".

Водещи новини

Още новини