Одобрено е строителството на първия терминал за втечнен природен газ в Германия

  • 04 юли 2022 23:02

  • 2008
  • 4
Одобрено е строителството на първия терминал за втечнен природен газ в Германия
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Властите в Германия са дали зелена светлина строителството на първия в страната терминал за втечнен природен газ да започне незабавно, съобщи днес доставчикът на енергия "Унипер" (Uniper), цитиран от БТА.

Бързото одобрение за предсрочно начало на строителтсвото свидетелства за важността на терминала за втечнен природен газ във Вилхелмсхафен за енергийната сигурност на страната, е заявил главният изпълнителен директор на "Унипер" Клаус-Дитер Маубах, цитиран в прессъобщение.

Строителството на плаващия терминал за втечнен природен газ в град Вилхелмсхафен на крайбрежието на Северно море е започнало официално днес, съобщи компанията.

Германците са призовани да се подготвят за евентуален недостиг на газ

Очаква се той да доставя до 7,5 милиарда кубични метра природен газ годишно, което означава, че чрез него ще може да бъдат покрити около 8,5 на сто от текущото търсене на природен газ в Германия. Очаква се съоръжението да влезе в експлоатация в края на тази година или в началото на 2023-а.

Германия в момента се опитва да замести руската енергия. Москва вече значително намали доставките на газ, които достигаха до най-голямата европейска икономика посредством тръбопроводи, като Берлин се стреми да намери други източници на енергия.

Доволни сме, че има развитие, каза министърът на околната среда, енергията, строителството и опазването на климата на провинция Долна Саксония Олаф Лис в комюнике.

Нуждаем се от заместител на руския газ, при това възможно най-бързо, и ние на север сме готови да поемем отговорност за това, добави той.

Екологични организации обаче изразиха сериозни опасения по отношение на проекта, отбелязва ДПА.

Междувременно мощностите на терминала за втечнен природен газ в Клайпеда могат да бъдат увеличени почти два пъти с оглед на възможните проблеми с газовите доставки за Литва и други страни от региона. Това съобщи днес пред медиите търговският директор на оператора на терминала “Клайпедос нафта“ Миндаугас Навикас.

Поръчани са два варианта на предпроектни разработки за увеличаване на мощностите на терминала за втечнен природен газ. Единият от тях предвижда мощностите да нараснат до 5 милиарда кубични метра годишно, а другият - до 6,25 милиарда кубични метра, обяви той. Понастоящем терминалът в Клайпедското държавно морско пристанище приема и след съответната преработка отправя по газотранспортната мрежа 3,75 милиарда кубични метра природен газ годишно.

В момента терминалът за втечнен природен газ в Клайпеда е единствената надеждна алтернатива за доставки на газ в региона на балтийските страни, която не зависи от Русия. Търсенето на тази услуга значително надвишава мощностите на терминала, добави Навикас.

Мая Йорданова
2008 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2022.07.05 | 09:52

4
ЩЕ ГО НАПЪЛНЯТ С ПРЪДНЯ

2022.07.05 | 09:52

3
СМЪРТ ЗА КРАВАРСКИТЕ КУУУУУРВИИИИИ
Слава на РУСИЯ!!!

2022.07.05 | 06:18

2
Русия ще изчезне до две-три години от газовите и петролни пазари и ще бъде обречена на мизерия. Разпадът ѝ, предизвикан от путлеризма, е неизбежен.
PaulaFox

2022.07.05 | 00:15

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини