Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) заедно с потребителски организации и асоциации на млекопреработвателите възобновяват проверките за качеството на сиренето и на кашкавала в магазините в София.
По време на пандемията те бяха временно преустановени. Днес беше направена внезапна проверка за наличие на растителни мазнини в млечните продукти в един от магазините на голяма търговска верига в София.
Резултатите от проверката ще станат ясни най-късно до седмица, обясни д-р Райна Иванова, експерт в Българската агенция за безопасност на храните пред БНР.
„Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини, дали има вложена палма. Дали отговаря по водно, сол, масленост сухото вещество и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти специално, за сирената, кашкавала, изискването е да няма листерия в предварително опакованите, да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини“, заяви експертът.