Калкан, внос от Испания и сьомга от Норвегия, вече се предлагат на рибните щандове на търговските вериги за Никулден. Това показва проверка дни преди един от най-тачените християнски празници.
Българинът по традиция остава верен на шарана, но все повече хора посягат към оранжевите котлети и филета. Най-големите чревоугодници си угаждат с калкан, коментират търговци пред „Телеграф“.
Въпреки, че най-голямото търсене е за дива риба, на пресен улов ще се зарадват само българите край Дунав и Черно море. В момента калканът върви по 28 лева за килограм при големина между едно и две кила на рибата. Цената скача на 37 лева за кило при едрите парчета. Българският черноморски калкан е признат за най-вкусен от ценителите и затова директно заминава за износ. От рибната борса в Казала коментират, че черноморският калкан е несравним с вкусовите си качества заради по-ниската соленост на водите у нас.
Заради увеличеното търсене котлетът от сьомга е паднал с 20% и може да се купи за 24 лева килограма. Освен цял се предлага и на филета с минимална разлика в цената. В една от най-големите търговски вериги уверяват, че сьомгата се кара от Норвегия. Дива сьомга е почти невъзможно да бъде намерена, освен това сезонът за търговски улов отдавна е преминал.
До Никулден търговските вериги ще продължат да се надцакват с цените на шарана. В момента килограм от традиционната риба с люспи се предлага за 4,99 лева. Тази година шаранът нямало да мирише на тиня, защото се отглежда в изкуствени водоеми с пясъчно дъно.
С прясно уловени дунавски риби, ще се облажат само жителите на дунавските градове и села. В една от най-големите търговски вериги със сигурност ще се предлага дунавски амур, шаран и щука. Дивата риба е най-търсена, но тази година уловът е слаб.