Може ли Гражданската отговорност да стане 1000 лева?

Нова телевизия
share

Към момента има над 1 милион пенсионери, които имат собствени автомобили и ако не се направи промяната, ще трябва да заплатят застраховка "Гражданска отговорност" около 1000 лева. Как ще им се обясни това, каза в сутрешния блок на Нова телевизия адвокатът Теодор Петров.

Това не е спонтанно решение, базирано е на най-добрите европейски практики. Няма нищо лошо в обсъждането на една толкова важна законова промяна, добави Петров.

В България плащаме една от най-ниските застрахователни премии в Европа, а обезщетенията са на много високо ниво, посочи юристът.

Абсолютна спекулация е, че или рязко трябва да се вдигне цената на "Гражданска отговорност", или да се сложи таван на обезщетенията. Никой не може да каже отсега колко такива искове ще бъдат заведени след тълкувателното решение на Върховния касационен съд, подчерта адвокатът Деян Николов.

Спекулациите, че двойно ще се увеличат обезщетенията, са абсолютно неверни. След няколко години ще имаме представа за разходите на застрахователите, но дотогава тези твърдения са спекулации, категоричен е Николов.

Водещи новини

Още новини