Настимир Ананиев: Трябва да се стимулират добрите водачи и да имат 50% намаление, а не 7 години да чакат за 25%

  • 08 ноември 2018 08:24

  • 1485
  • 2
Настимир Ананиев: Трябва да се стимулират добрите водачи и да имат 50% намаление, а не 7 години да чакат за 25%
©

Експерти обсъдиха новата система „Бонус-малус”, по която ще се плаща Гражданска отговорност. Експертът по пътната безопасност Настимир Ананиев обяви в ефира на БТВ, че системата е тотално грешна. Излиза, че неизряден водач ще плаща 25 % гражданска по-малко, а изрядните - 400 % повече. Трябва да се стимулират добрите водачи и да имат 50% намаление, а не 7 години да чакат за 25 %.

"Според тази система излиза, че ако си добър шофьор, но си купиш лоша кола, ставаш лош шофьор. Така ще се засили и корупцията. Ако си осъден убиец на пътя, задължително трябва да започваш от нулата”.

„Това е стъпка в правилната насока, но има широко поле за дебати. Все пак добрите неща са повече, отколкото несъвършенствата. Нека се гледат позитивите, а не например автомобил да се регистрира в съседна държава”, заяви адвокат Николай Йорданов.

Константин Велев, председател на Асоциация на българските застрахователи подчерта, че системата е подготвяна дълго време и има за цел да изчисти лошото минало на колата и шофьора. "Нека да тръгнем с някакъв модел. Да, има несъвършенства, но могат да бъдат изгладени”, призова той.

Зам.-председателят на Асоциацията на българските застрахователи Кирил Бошов уточни, че системата цели да има по-справедлива цена за шофьорите, съгласно тяхната история на водачеството.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1485 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
valenti

2018.12.07 | 18:41

2

А по-възрастните водачи;кога ще чакат седем години за този таван на отстъпка.Може да му е предоставите;когато го возят за последно.Срамота е това;което правите.За Вас неверниците няма златни талони;няма свян а всички в кюпа или в казана.
Добре знаете;че застрахователите са едни от най-крадливите мошеници и все пак намерихте начин да им помогнете да крадат от беднотията.

6757

2018.11.08 | 09:11

1

Я си оправете текста , че си противоречи . Кой изряден , кой неизряден пълна каша.

Добави коментар

Водещи новини