Кирил Домусчиев – факторът на българската икономика!

Facebook
share

Ако някога сме искали редник Киро или редник Райън да пазим, нямаше да заведем дела през миналата година. Това коментира премиерът Бойко Борисов преди заседанието на МС в сряда. Поводът е скандала около Закона за допълнение на Закона за приватизация и следприватизационен контрол, станал известен като „поправката Домусчиев”.

Така крупният бизнесмен изглежда трябва да купува риза на премиера, както се полага, когато някой те прекръсти на „Редник Киро”, пише "Труд".

Макар и да го нарекоха „редник”, Кирил Домусчиев е един от маршалите на българската икономика. Той прави за кратко време забележителна кариера в бизнеса, започвайки от амбулантна търговия през 90-те.

Домусчиев е роден на 18 април 1969 г. в София. След промените с брат си Георги правят фирми, които основно продават обувки, джапанки, дрехи. За началото на бизнеса си разказва пред бТВ така:

„Баща ми и майка ми работеха в енергетиката. Стигнаха до едно ниво и не можеха да вървят нагоре, защото не бяха партийни членове. Семейството ми е от интелектуалци, но тогава не живеехме богато. Първата кола си я купих след казармата – Лада Самара втора ръка. С нея правехме бизнес, превозвахме разни стоки. Започнахме къде да произвеждаме, къде да продаваме – обувки, облекла.”

Всичко се променя през 1996-а година, когато основава приватизационен фонд „Напредък Холдинг” АД, но истинския разцвет на компаниите му тръгва след като на власт идва правителството на ОДС. Чрез фонда придобива акции в редица дружества в България, които развиват дейности в различни сфери на индустрията. Една от тези компании е производителят на велосипеди и мотокари „Балкан” АД, в която майката на братя Домусчиеви – Маргарита Домусчиева, е назначена за директор от 1997 година до 2009 година.

През 1999 година стартира собствен фармацевтичен бизнес, като учредява „Хювефарма” ЕООД, чрез която през 2000 година приватизира публичното дружество „Биовет” АД – собственик на завод за производство на ветеринарни продукти в град Пещера, България. През годините „Хювефарма” ЕООД се развива като глобална фармацевтична компания с фокус върху разработването, производството и търговията с продукти за хуманната и ветеринарната медицина.

През 2003 година Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев учредяват „Адванс Пропъртис” ООД, в което всеки от тях притежава по 50% от капитала. То е холдингово дружество, чрез което братя Домусчиеви осъществяват повечето от инвестициите си. Водещите компании в „Адванс Пропъртис” ООД извършват дейности в областите: фармацевтична индустрия, морски транспорт, строителство, недвижими имоти и др.

През 2008 година, в резултат на проведена приватизационна процедура, „Адванс Пропъртис” ООД чрез дъщерното си дружество „Кей Джи Маритайм Шипинг” АД става собственик на 70% от капитала на „Параходство Български морски флот” АД, компания корабособственик с над 125-годишна история. Компанията става и едноличен собственик на „БМФ Порт Бургас” ЕАД, което управлява едно от най-големите пристанища на Черно море изобщо.

Публично известен обаче Домусчиев става с „Лудогорец”, който за кратко става домининант в българския шампионат, помитайки грандовете ЦСКА и Левски в сферата на посредствеността.

„Рядко ходя в Разград, защото не съм от Разград. Лудогорец ми е хоби. Отначало беше хоби и отпуснахме 50 000 лева, сега е доста скъпо. Последните две години, с всички реконструкции и работи сме похарчили 15 млн. лични пари. Не говорим за приятели и спонсори, които помагат“, разказва Домусчиев.

През 2011 година заедно със съпругата си – Кремена Домусчиева, учредяват Фондация „Кремена и Кирил Домусчиеви” за извършване на общественополезна дейност. Фондацията фокусира своята дейност върху подпомагане на детски болнични заведения и специализирани заведения за деца, лишени от родителска грижа и много други разнородни дейности.

През 2014 година е избран за Председател на Управителния съвет на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България – КРИБ.

Домусчиев не обича да парадира с нещата, които прави, затова много рядко се чува за благотворителната му дейност. Иначе има своята философия защо го прави

„Днес много ценности се загубиха, има много нещастни хора – хора в тежко състояние. Това направиха през тези 20- ина години, да има разлика в класите на хората. Не можеш да огрееш навсякъде, а всеки ден се сблъскваш с мизерията и беднотията. Трудно е да се чувстваш щастлив, когато виждаш, че другите изнемогват. Затова не държа парите в банките, а гледаме да инвестираме и да развиваме бизнес.”, казва Домусчиев.

Домусчиев заяви, че веднъж му се е наложило да се занимава с отвличане, след което поясни, че негов кораб е бил отвлечен от пирати и той е водил сложни преговори с тях. Босът на орлите направи това признание в интервю за бТВ. Така той обясни и защо с охрана ходят и той, и семейството му.

За него

Не е лесно да си Домусчиева

Любовта и уважението един към друг ни дават сили да продължаваме напред и да съхраняваме семейството си. Ако въпросът е дали е лесно да си г-жа Кремена Домусчиева – не, не е.

Кремена Домусчиева, съпруга

Лудогорец за кратко стигна върха

Искрено вярвам, че с дейността си като председател на КРИБ и член на изпълкома на Българския футболен съюз ще допринeсете за по-доброто взаимодействие между бизнеса и спорта, които са неразривно свързани в съвременното ни общество. Доказва го успехът на „Лудогорец“, който за кратко време извървя пътя към върха у нас, постигна сериозни международни успехи и изгради модерна база в Разград.

Красен Кралев, министър на младежта и спорта (по повод рождения му ден)

Обичам този човек

Киро е и човек, с когото сядам в някое тихо място и можем да си говорим с часове, да споделяме преживелици съзнавайки и двамата от колко различни светове сме, и в същото време колко сме близки един на друг. Аз познавам Киро, обикновения човек, а не мегабоса г-н Домусчиев и обичам именно този човек.

Д-р Георги Стаменов, шеф на клиника “Надежда”

Не го интересува българския футбол

„В момента язвата на българския футбол се намира на едно място и това е Разград. Защото хората искат да правят нещо като европейски футбол по техните думи. И затова минават през трупове. Тях не ги интересува българския футбол. Един път при разговор на Изпълкома му го казах и на Кирил: „Ако искаш, по-добрият вариант е да отидеш в първенството на Германия, Италия…”

Венци Стефанов, президент на ФК “Славия”

 

Водещи новини

Още новини