Истинското и фалшивото сирене се познават по цената (аудио)

Булфото (Архив)
share

За да се сдобие с бучка истинско хубаво сирене потребителят трябва да се доверяват на марката, на производителя и на неговото реноме в публичното пространство.

Това коментира пред Novini.bg председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов.

По думите на експерта престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които никак не са по-лоши от много известни световни образци.

„Има реномирани производители, които имат реномирани параметри в качеството, едно постоянно предлагане, рядко меняща се цена“, посочи председателят на Комисията.

„Ясно е, че като видиш едно сирене на 5 лева, аз ви гарантирам, че то няма как да бъде хубаво и да е по БДС“, смята още Владимир Иванов.

Специалистът посъветва да се следи дали един продукт е именно по българските държавни стандарти. По отношение на цените на продукта не се очакват резки промени.

„Беше много силно подценен млечният пазар през годините 2015-а, 2016-а и 2017-а. Така че достигането на тези равнища, които се получиха края на 2017-а, мисля, че са едни нормални равнища“, коментира още експертът.

Според него пазарът ще се стабилизира около това, което наблюдаваме в момента. Цените варират на едро около 11 лева за кашкавалите и около 6 лева за сирената като средно базисно качество и цена, сравнена за периода в момента с последните 5 години.

Владимир Иванов посочи, че имаме български мандри, които произвеждат много хубаво висококачествено сирене, което извеждат на чужди пазари успешно.

„Развитие в сектора има, пазар има, възможности има, остава само сериозна работа“, допълни още той.

Целия разговор с председателя на Държавната комисия по стокови борси и тържища Владимир Иванов можете да чуете тук.

Водещи новини

Още новини