Износът на стоки от България към Украйна бележи ръст

Булфото (архив)
share

Износът на стоки от България към Украйна бележи ръст, каза във Велико Търново посланикът на Украйна Микола Балтаджи. Според него в периода януари - септември, 2016 година, стокообменът между двете държави възлиза на 461,8 милиона долара, от които вносът от България към Украйна е 134 милиона долара.

Той смята, че една от причините за увеличения внос от България е намаляването на добивите на въглища и метали в Украйна заради войната в Донбас, а другата е въвеждането на зона за свободна търговия в Украйна от първи януари 2016 година.

Това е дало възможност за развитие както на украинския бизнес, така и за навлизането на европейските, в това число и български компании, на украинските пазари, отбеляза той.

Във Велико Търново Микола Балтаджи се срещна с кмета на общината Даниел Панов, с областния управител проф. Пенчо Пенчев и със заместник-председателя на Народното събрание Иван Иванов.

На срещата са били обсъдени възможностите за икономическо и културно сътрудничество между Великотърновска област и област Полтава в Украйна.

Отчетено е било, че през изминалата година 206 хиляди украински туристи са посетили България, като техният брой във Велико Търново се е увеличил с десет процента.

Обмислят се възможности украински деца, пострадали от войната в Донбас да почиват в хотелски бази във Велико Търново.
През април градът ще бъде домакин на българо-украински бизнес форум, отбеляза кметът Даниел Панов.

На 13 декември в Народното събрание ще бъде открита изложба, посветена на 25 години от установяването на дипломатически отношения между двете държави съобщи заместник-председателят на парламента Иван Иванов.

Водещи новини

Още новини