Началничката на украинската полиция подаде оставка

  • 14 ноември 2016 19:38

  • 2032
  • 1
Началничката на украинската полиция подаде оставка
© Getty Images/Guliver

Началничката на украинската полиция Хатия Деканоидзе, която извършваше реформи в пословично корумпираните украински сили на реда, подаде оставка, оплаквайки се от политически натиск, предаде Асошиейтед прес.

Деканоидзе беше и заместник-вътрешен министър, но заяви на излъчена по телевизията пресконференция, че дадената й власт не е била достатъчна за радикални промени. Тя се оплака от натиск от страна на правителствени служители и членове на парламента, които се бъркали в работата на полицията.

"Считам за свой дълг да се обърна към чиновниците на всички равнища с молба и искане да спрат да се месят в работата на Националната полиция. Назначенията в органите на реда не могат и не трябва да се съгласуват с политиците. Не може политиците да използват силите на реда за защита на своите интереси. Ако това не бъде разбрано, страната скоро ще бъде обречена на нов сблъсък между обществото и властта", подчерта Деканоидзе, цитирана от ТАСС.

Едно от обещанията на новото украинско правителство, дошло на власт през 2014 г. след свалянето на проруския президент Виктор Янукович, беше да се бори с повсеместната корупция в полицията, припомня АП. Миналата година цялата пътна полиция на Киев беше освободена и заменена от нови сили.

Украинският вътрешен министър Арсен Аваков благодари на Деканоидзе за работата й и съобщи в Туитър, че постът й ще бъде зает от досегашния й първи заместник Вадим Троян, съобщава ТАСС.

Деканоидзе започна политическата си кариера в реформаторския екип на бившия грузински президент Михаил Саакашвили. От 4 ноември миналата година заемаше поста началник на полицията на Украйна, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2032 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.11.22 | 11:07

1
Боли ме хоя

Добави коментар

Водещи новини