Вежди Рашидов си поиска НДК

share

По нотариални документи НДК се води на Министерството на културата. Това заяви пред "Хоризонт" министърът на културата Вежди Рашидов.

Питаха ме какво отчислява НДК щом е собственост на Министерството на културата. Стана ясно, че нищо не отчислява и никога не е получавало министерството никакви пари от НДК. След като направих тази проверка чия собственост е, след това се установиха едни документи, че изцяло НДК е строено с държавни пари. Основното предназначение наистина е да бъде дворец на културата, такъв какъвто аз, докато съм министър, ще държа да бъде. Още нещо, ще Ви кажа, че специално тази сграда, административната, която е до НДК, е построена с пари - 12 милиона и половина от онова време, с пари от бюджета на Министерството на културата", посочи министърът.

Според Вежди Рашидов, НДК минава под управлението на Министерството на финансите, за да се направят пълни проверки. По думите му след 7-8 месеца дворецът трябва да се върне на Министерството на културата. НДК е държавна публична собственост и тя не може да бъде приватизирана, коментира бившият директор на двореца Христо Друмев.

"Например за тази административна сграда не е вярно, че Министерство на културата е дала един лев. Истината е, че това си беше сграда на Министерство на народната отбрана. В кабинета, в който бях аз, беше генерал Славчо Трънски. И тогава заради регионална сесия от месец и половина на ЮНЕСКО, трябваше административна сграда, тогава правителството, не Комитета за култура, даде пари да се построи така нареченото МИО-2, а пък Министерство на отбраната предостави към НДК тази административна сграда. Това е истината", заяви Друмев.

В предаването "Неделя 150" Христо Друмев обясни още, че досега статутът на двореца не е бил променен, тъй като предишните правителства не са смятали НДК за приоритет.

Органите на Агенцията за държавна финансова инспекция извършват проверки в НДК от декември миналата година, заяви пред "Хоризонт" Теменужка Петкова - директор на агенцията. "Задачите, които са обект на проверка, са анализ на вземанията и задълженията, анализ на приходите и разходите, финансовите резултати, проверка за законосъобразност, свързана с прилагането на режима за възлагане на обществени поръчки във връзка с извършени разходи за строителство, доставки, услуги, както и проверката законосъобразно свързана с управлението и разпореждането с активи и имущество, собственост на НДК. Периодът, който проверяваме, е тригодишен от 2008 до 2010 година. Към настоящия момент фактическите проверки не са приключили", заяви Петкова.

Водещи новини

Още новини