Хайверът от охлюви с аромат на трева и гъби е деликатес, който се консумира в луксозни ресторанти и е на път да стане много популярен в Европа. В редица био ферми в Италия, Франция и Испания етапите на производство на хайвер от охлюви могат да отнемат до три години, но фирмата "Лумака Мадонита", близо до Палермо, ги е свела до 8 месеца, съобщава Франс прес.
Тайната й се крие в зърнените храни. "Храним охлюви бебета със смес, която е одобрена от ветеринари и е на базата на зърнени храни, калций и витамини. Така охлювите бебета порастват по-бързо, отколкото при евентуалното им хранене с листа", заяви един от основателите на фирмата Давиде Мерлино. След като са хранени по този начин, охлювите порастват в полетата в района на Кампофеличе ди Рочела, а след това са поставени върху дървени плоскости в помещение с контролирана влажност и температура.
В същото помещение са оставени пластмасови кутии, пълни с пръст, в които охлювите оставят яйцата си, допълва БТА. Събирането на тези скъпоценни бели сферични зрънца е деликатна работа, която обаче си заслужава усилията - 1 кг подобни "перли" струва 1600 евро. Те се продават най-често в кутии по 50 грама. Високата цена на хайвера от охлюви го превръща в изискано блюдо.
В Италия се консумират много охлюви. Те се харесвали много на богатите римляни и това довело до създаването на първите ферми за охлюви в Помпей. Данните сочат, че през 2014 г. в Италия са изядени 40 000 тона охлюви, а във Франция - 30 000 тона.