По-скъпи банички, кифли, тутманици и всякакви други закуски ще купува нашенецът заради поскъпването на тока с до 20% за индустрията. Хлябът обаче ще запази цената си.
Прогнозата направи Иво Бонев, председател на Съюза на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна. “Вдигането на цената е най-вероятно при закуските, защото ако най-големите производители на хляб са на газ, то при закуските на 100% се работи с ток”, мотивира се той пред в. Труд.
От бранша посочиха, че все още е рано да се каже с колко ще поскъпнат закуските, а и всеки производител ще реши индивидуално. Но по-високата цена на тока щяла да оскъпи и допълнителните суровини, които се ползват при закуските. “В този бранш се използват мая, брашно, подобрители, сирене и кашкавал. Така ще се получи един акумулиращ ефект, който няма как да не доведе до някакви движения на цените”, каза Бонев.
Утехата е, че хлябът няма да поскъпва. Главният виновник за задържането на цената му обаче е сивият сектор, който според браншовиците вече държи 50% от производството и ще се разраства още заради по-скъпата енергия. “При нас конкуренцията е огромна и особено при наличието на над 50% сив сектор повишаването на цената на хляба би довело до фалити. За нашия бранш разходите за ток са някъде около 5 до 10-12% от всички разходи”, аргументира се Бонев.
Единствената суровина, чиято цена е по-ниска от миналогодишната, е пшеницата. Причината е обилната реколта тази година. Тепърва обаче ще стане ясно с какво качество е новото жито и дали фурните няма да правят допълнителни разходи за набухватели.