Черен понеделник на световните борси (обновена)

gettyimages
share

Срив бе отбелязан днес на световните борси, предаде Би Би Си.

Фондовите пазари в Лондон, Париж и Франкфурт на Майн регистрираха спад по време на тръжните сесии. Индексът на борсата в британската столица падна с 4 процента, показателите в главния град на Франция и икономическата столица на Германия се понижиха със съответно 4,6% и 4,4%. Причината за Черния понеделник е сривът на шанхайската фондова борса. Индексът при затварянето на тържището бе паднал с 8,5 на сто, което най-лошият показател от 2007 г. Според анализатори сривът на азиатските и европейските пазари се дължи на обезценяването на китайската валута юана. Пак днес котировките на петрола в Ню Йорк се сринаха до 42,23 долара и цената на черното злато удари най-ниската си стойност от шест години.

Падането на индексите и цените на нефта удари и руската рубла. Централната банка в Москва увеличи официалния курс на националната валута до 81,75 рубли за едно евро и 70,75 за долар, а пред бюрата за обмяна на валута в Москва и големите градове се извиха опашки, допълва РИА Новости.

Представител на китайска фирма заяви, че не трябва да се очаква повторение на кризата от 1997 г. Според Ини Ян, цитирана от Би Би Си, правителството в Пекин има огромен бюджетен излишък и страната разполага с големи резерви в чужда валута.

Сривът на борсите прекоси Атлантическия океан. Индексите в Ню Йорк отбелязаха спад. Dow Jones се понижи с пет процента, а Nasdaq - с над 8 при отваряне на търговията.

Водещи новини

Още новини