Дървата за огрев на половин цена

  • 24 август 2015 06:25

  • 13032
  • 1
Дървата за огрев на половин цена
© Булфото

Цената на дървата за огрев това лято в Пазарджишко се срина, след като в няколко пункта те се търгуват наполовина в сравнение с минали години. Кубик бук върви по 40 лв., а дъбовиците могат да се намерят с 5 лв. отгоре или 50 лв. са най-скъпите, като предлагането е голямо, пише в. Монитор.

На такива цени дървата се предлагат в крайпътните пунктове по околовръстните шосета за селата Бошуля, Ивайло, Мокрище, където повечето търговци са мургави дървари, решили да изкарат някой лев от осигуряването на топлото за зимата. От местното държавно лесничейство коментират, че няма причина дървата за огрев да поскъпват тъй като има достатъчно добити количества на склад. Хората масово предпочитат нарязаните вместо да плащат допълнително по 5 лв. на кубик, колкото искат частници за раздробяването.

10 кубика дърва за огрев обаче са крайно недостатъчни, за да може да се грее през зимата едно 4-членно семейство. Локално парно с т.нар „водна риза”, например, в къща с площ 100 кв. м „гълта” над 20 кубика дърва, особено ако зимата е продължителна и студена. В такива случаи хората, особено по селата, минават комбинирано и на въглища. При твърдото гориво най-предпочитани са донбаските въглища, а най-евтини са брикетите. Тон въглища в момента може да се намери до 360 лв., а цената на въглищата, тип “Донбас”, насипани в 25 кг чували удря двайсетачка. Отделно за транспорт до вкъщи портфейлът олеква между 10 и 20 лв. в зависимост от пазарлъка с мургавите таксиджии.

В Добричко пък залагат на атрактивните обяви. Първо мерите, после плащате, звучи една от тях. Друга фирма е заложила на слогана „Продаваме кубици, а не купчини”. Офертата е при получаване на дървата клиентът да не плаща нищо, а чак когато си ги прибере, подреди, измери и се убеди, че кубиците са реални. Важно е да се знае, че кубикът е кубик, когато е 100 на 100 на 100 сантиметра. Този кубик трябва да се получи, когато си го нареди купувачът, защото продавачът го реди така, че винаги да е в негова полза. От там се получава голямата измама при дървата за огрев. Имайте предвид, че камионите, които обикалят по градове и села, има вероятност да ви излъжат в кубиците. За да не се случи това, трябва да знаете, че дърва на камион не се мерят, защото така са наредени, че купуваш 10 кубика, а те де факто са 6 или 7 кубика.

Иначе в Добрич на този етап няма увеличение на цените в сравнение с миналата година, установи проверка на „Монитор”. 1 кубик меше в Добрич се продава за 55 лв., а 1 тон – за 120 лв. В момента търговията с дърва е в разгара си и е добра. Хората с по-оскъдни възможности за момента купуват по 4-5 кубика, други – направо по 2 тона. Най-предпочитаното гориво е мешето. „Мешето е турска дума, а това на практика е българският цер, който е най-търсен, защото гори най-бавно и поддържа непрекъснато висока температура”, обясни спец по дърводобива.

В Пловдив дървата за огрев също запазват цените си, обясниха търговци от Карловско шосе. При тях и миналото лято, и в момента цената за кубик бук, дъб или габър за огрев е 75 лева. Търговията в града под тепетата върви добре. „Много търсят хората, идват, купуват. Гледат да си заредят мазетата с дърва за отопление сега, през лятото, защото наесен се очаква стоката да поскъпне. Обикновено цените скачат в края на септември.”

Последвайте канала на

Филип Епитропов
13032 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
гаро

2015.08.25 | 11:11

1
Тъпи драскачи!! къде е това-плащам ти да го докажеш боклук.

Добави коментар

Водещи новини