ЕРП-тата отнасят до 2 млрд. лв. глоби (видео)

share

Общият брой на установените нарушения на ЕРП-тата наближава 2700. Много голяма част от тях, повече от половината, са свързани с крайните потребители - абонатите. Това заяви в сутрешния блок на БНТ членът на ДКЕВР Еленко Божков. Ние не можем да не вземем отношение към тези нарушения, добави той.

Божков обясни, че основната част от нарушенията са свързани с електромерите. Едно от честите нарушения е, че се сменят електромери без присъствието на собственика, което дава съмнение за манипулиране. Други нарушения са неправилна работа на регулатора на тарифи и отчитане в неустановен срок, съобщи той.

Еленко Божков заяви, че за нарушенията ще бъдат изготвени актове и въз основа на тях ще бъдат издадени наказателни постановления.

Глобите по тях са от 20 000 до 1 млн. лв. Това означава, че ако наложим глоби по всички установени нарушения, общата сума може да се движи от 40 млн. до 2 млрд. лв., съобщи той. Времето на сплашванията и на предупрежденията мина. Сега е време за действия, категоричен бе членът на ДКЕВР.

Той обясни, че очаква актовете да бъдат готови след около 30-35 работни дни.

Водещи новини

Още новини