Трайков: Изкарахме със 100 млн. лв. повече от "Булгартабак"

Булфото
share

Изтеглянето на 100 млн. лева под формата на извънредни дивиденти от резерва на "Булгартабак" е повишило финансовия ефект за държавата от приватизацията.

Това съобщи министърът на икономиката Трайчо Трайков.

Така реално цената на холдинга скочи двойно, имайки предвид вече приетата оферта от 100,1 млн. евро на австрийското дружество "БТ инвест". По този начин оценката на тютюневия холдинг, възлизаща на 119 млн. евро, която изготви предишното правителство, е значително надхвърлена, отчита Трайков. Също така той подчертава, че подкрепя критериите на сделката, които дават приоритет не на цената, а на социални ангажименти и изкупуване на количества тютюн. В офертата на "БТ инвест", зад която седи руската банка ВТБ, има и включени ангажименти за изкупуване на 5000 тона роден тютюн през всяка от следващите 5 години.

Според икономическия министър  сделката е можело да бъде по - успешна по времето на НДСВ, когато големите инвеститори още не са били вложили парите си в региона.

В заключение Трайчо Трайков казва, че развитието на приватизационния процес ще бъде внимателно следено от него, вицепремиера Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

Средствата от продажбата ще бъдат използвани за увеличение на пенсиите, обясни вицепремиерът Симеон Дянков.

Водещи новини

Още новини