Ядем немски пържоли за Коледа

share

Пържолите за коледната трапеза ще са внос от Германия. Това каза шефката на Асоциацията на месопреработвателите в България Светла Чамова, предаде "Телеграф". Причината е, че българското производство на свинско няма да стигне, за да покрие потреблението.

Основна причина за вноса на свинско от Западна Европа е, че българските свиневъди произвеждат едва 40 на сто от потреблението в страната. Според данни на земеделското министерство през 2012 г. у нас са произведени 72 000 тона свинско, а са внесени допълнително около 118 000 тона, за да се покрият нуждите на страната. Купуваме свинско предимно от Германия и Испания, както и от Белгия, Унгария и Франция.

Тенденцията към свиване на производството на свинско се дължи на изискването за хуманно отношение към животните, което е в сила от 2013 г., както и по-високите цени на фуражите и еленергията.

Статистиката сочи, че през 2012 г. цените на фуражите са с 10 на сто по-високи, а през предходните години увеличението е между 40 и 60%.

В момента свинските вратни пържоли струват средно между 8 и 9 лв. за кило на дребно, а тези от бут са с около 50 ст. до 1 лв. по-евтини. Предпоставка за покачване на цените на мръвките преди Коледа няма, заявиха производителите. Ако има увеличение, то ще е направено основно от търговците, обясниха от бранша.

От там посъветваха хората да търсят българските пържоли. На щанда те могат да се разпознаят по това, че са пресни, а вносните са били замразявани.

Водещи новини

Още новини