Георги Лозанов: Медиите ни вървят към свободата на словото

share

Проблемите с медиите продължават да се задълбочават, това се вижда от европейско проучване за 2013 година. Те са свързани с много причини, основно със собствеността и финансирането на медиите. Свободата на медиите все още е съмнителна. 2013 г. отнесена към електронните медии, които продължават да формират в най-голяма степен общественото мнение в България са като тази през 1997 година. Това каза председателят на СЕМ Георги Лозанов по БТВ.

"Наблюдава се, че вече няма 100 дни медиен толеранс за властта. Оттук нататък няма да има такъв толеранс", прогнозира Лозанов.

Според него се засилва гражданската роля на журналистиката. "Медията успя да влезе в духа на този процес, въпреки че имаше съмнения, че това няма да се случи. Това не значи, че няма маргинални медии, които вървят в обратна посока и силно се политизират", заяви председателят на СЕМ.

"Има един неписан стандарт, че медията трябва да поддържа гледните точки в обществото, но тя няма как да се затвори само в една точка. Много е важно всички гледни точки да звучат, не само партийно поддържащите. Електронните медии поддържат този баланс и в това е тяхната специфика и сила", заяви Георги Лозанов.

"Все повече медийната регулация не е затворен процес. В Лондон се създава група на европейската регулация на медиите, в която членуваме и ние. Тя ще наблюдава процесите в медиите. Медиите ще трябва да отговарят за състоянието си не само в страните, в които се намират, а и пред Европа. Традиционните медии ще се свързват с новите и няма да са затворени системи. Това е оптимистичен процес в посока свободата на словото.

Водещи новини

Още новини