БНБ прие нови мерки при надзора срещу борбата с изпирането на пари и финансирането на тероризма насочени към криптоактивите

bulphoto (архив)
share

Управителният съвет на Българска народна банка (БНБ) прие решение за прилагане, считано от 30 декември 2024 г., на "Насоки за изменение на Насоки EBA/GL/2021/16 относно характеристиките на рисково базирания подход при надзора на борбата с  изпирането на пари и финансирането на тероризма и мерките, които да бъдат взети при упражняване на надзор въз основа на чувствителността към риск съгласно член 48, параграф 10 от Директива (ЕС) 2015/849" (Насоки за рисково базиран надзор), съобщават от банката.

С измененията се разширява обхватът на оценяваните субекти, по отношение на които компетентните органи следва също да прилагат рисково базирания надзор, като в него се включват дружествата за управление на криптоактиви. Включват се насоки относно източниците на информация, които компетентните органи следва да вземат предвид при оценката на рисковете от изпирането на пари и финансирането на тероризма, свързани с доставчиците на услуги за криптоактиви, посочват от БНБ.

Насоките подчертават значението на последователния подход при определяне на надзорните очаквания, когато няколко компетентни органа отговарят за надзора на едни и същи институции.

През август банковите депозити на домакинствата нарастват с 12,1%

Те също така подчертават значението на обучението, така че служителите на компетентните органи да разполагат с техническите умения и експертни познания, необходими за изпълнение на техните функции, уточняват от БНБ.

Водещи новини

Още новини