БНБ за кредит за имот: Не повече от 50% от доходите да покриват месечната вноска

  • 13 септември 2024 13:22

  • 145
  • 1
БНБ за кредит за имот:  Не повече от 50% от доходите да покриват месечната вноска
© Novini.bg/ Canva

От 1 октомври Българската народна банка (БНБ) въвежда нови условия за ипотечните кредити, които ще имат значително въздействие както върху кредитополучателите, така и върху банките. Основното изменение е максималният срок за изплащане на ипотечен кредит, който вече ще бъде ограничен до 30 години.

"През май месец БНБ обяви, че ще започне да наблюдава шест показатели в банковата система и обяви, че след като направи мониторинга, може да въведе някакви рамки за кредитиране. И всъщност това е отговорът на този мониторинг", обясни кредитният експерт Тихомир Тошев в студиото на "България сутрин".

Макар банката тогава да увери, че няма повод за сериозни притеснения, тя все пак призна, че ръстът на кредитите, надхвърлящ 10%, е тревожен. Прогнозите за настоящата година показват увеличение на кредитите над 20%, което повдига въпроси за стабилността на финансовата система.

БНБ затяга правилата именно, за да предотврати по-големи рискове за банките и кредитополучателите.

"Срокът до 30 години не е голяма промяна, тъй като и досега банките кредитираха до 30 години с изключение на две банки, които отпускаха до 35 години. Следващото е не повече от 50% от доходите да покриват месечната вноска. Ние, кредитните консултанти, съветваме това да са не повече от 30%. БНБ казва, че до 50% е допустимо доходът да върви по кредита. Другото е до 85% от стойността на жилището да се кредитира и купувачът на жилището да има поне 15% спестени средства", разясни Тошев за Bulgaria ON AIR.

При покупката на жилище, освен самоучастието, потребителите трябва да предвидят и редица допълнителни разходи, които могат да се окажат значителни. Такива са нотариалните такси и местните данъци, които възлизат на около 8% от стойността на имота. Това означава, че реалната сума, необходима за покупка, е по-висока от първоначалната стойност на жилището.

Въпреки инфлацията и ръста на цените на жилищата (с около 40% за последните четири години), кредитите все още се обслужват добре, благодарение на повишаващите се доходи и стабилната заетост в страната. Към момента хората лесно намират работа, а кредитите се погасяват навреме. Въпреки това, инфлацията "изяжда" част от покупателната способност на населението, което може да окаже натиск върху обслужването на кредитите в бъдеще.

Цените на жилищата в София - 9 пъти по-евтини от Цюрих

Последвайте канала на

Радина Лазарова
145 1

Коментари 1

Добави коментар

2024.09.13 | 15:25

1
Напълнo нoви yсeщания в ceкca: поcтояннa еpекция в пpодължение на някoлкo чaса, издpъжливoст като бик, зacилва ycещанията, yдължaва оpгaзма, пoдобpява кaчeствoто на вкyса и цвeта на cпepмата. Toва е наиcтина гoтино нeщо, жeна ми наиcтина го хаpеса. Кyпиx тyк----> use.my/estoy

Добави коментар

Водещи новини