"Епъл" с ръст на приходите

gettyimages
share

Технологичната корпорация "Епъл" (Apple) обяви, че през третото тримесечие на финансовата година е постигнала резултати, които са над очакванията на анализаторите, предаде Си Ен Би Си, цитирани от БТА.

Приходите на компанията през трите месеца до 29 юни 2024 г. нарастват с 5 на сто на годишна основа до 85,8 млрд. долара. Те са над очакванията на експертите от аналитичното звено към лондонската фондова борса "Лондон сток ексчейндж груп" - Ел Ес И Джи (London Stock Exchange Group - LSEG). Анализаторите прогнозираха, че приходите на "Епъл" за този период ще достигнат 84,53 млрд. долара.

Общите приходи на компанията нарастват на фона на по-добрите от очакванията на пазарните анализатори продажби на водещия продукт на компанията - смартфоните "айФон" (iPhone), както и на таблетиje "айПад" (iPad), посочва Си Ен Би Си. 

Срив на продажбите на iPhone-и в Китай

"Епъл" пусна в продажба нов модел таблет от серията "айПад Про" (iPad Pro), който се превърна в пазарен хит, посочва ДПА.

Продажбите му се повишиха с близо 25 на сто на годишна основа (спрямо същото тримесечие на предходната финансова година) до 7,16 млрд. долара. Анализаторите очакваха приходите от продажбите на новия "айПад Про" да са средно с 500 млн. долара по-малки. 

И при продажбите на услуги "Епъл" изпреварва през третото тримесечие на финансовата година прогнозите на анализаторите. 

На този фон технологичната корпорация губи позиции на китайския пазар на смартфони, който е най-големият в света, по оценки на компанията за анализ на данни "Статиста" (Statista).

Приходите на "Епъл" в региона намаляват с 6 на сто 14,73 млрд. долара. В Китай американската корпорация е изправена пред конкуренцията на местните производители на смартфони, сред които са "Хуавей" (Huawei), "Оппо" (Oppo), "Виво" (Vivo) и "Сяоми" (Xiaomi).

Водещи новини

Още новини