ЕС обвини "Епъл" в нарушаване на правилата за конкуренцията при "Епъл Пей"

  • 02 май 2022 15:50

  • 1134
  • 6
ЕС обвини "Епъл" в нарушаване на правилата за конкуренцията при "Епъл Пей"
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Американският технологичен гигант "Епъл" (Apple) е нарушил правилата на ЕС за конкуренцията с платежната си система "Епъл Пей"(Apple Pay) . Това обяви днес Европейската комисия след месеци на предварително разследване, предадоха световните агенции. 

Според Еврокомисията има "индикации, че "Епъл" е ограничавал достъпа на трети страни до ключова технология" в полза на "Епъл Пей", посочи еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер в изявление. 

Изпълнителният орган на ЕС счита, че "Епъл" ограничава конкуренцията, като възпрепятства достъпа на разработчици на приложения за дигитални портфейли до необходимия хардуер и софтуер на устройствата на компанията. По този начин се изкривява пазарната конкуренция и се потискат иновациите. 

ЕК разследва технологичната компания от 2020 година. 

Комисията не посочи какви глоби могат да бъдат наложени на концерна, ако обвиненията бъдат потвърдени окончателно. 

Това е едно от няколкото разследвания, открити от ЕС срещу "Епъл". Европейските регулатори проверяват и дали компанията не е нарушавала антитръстовите правила на блока, изкривявайки конкуренцията на пазара за музикален стрийминг, налагайки несправедливи правила за услуги, конкурентни на нейния магазин за приложения "Ап Стор" (App Store), отбелязва БТА.  

Европа финализира ново законодателство, което позволява по-добра борба с отклоненията в интернет

Константин Тодоров
1134 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.05.04 | 10:34

6
January 2016 SDN/16/03 I M F S T A F F D I S C U S S I O N N O T E Virtual Currencies and Beyond: Initial Considerations

2022.05.04 | 10:25

5
Digital finance: Emerging risks in crypto-assets – Regulatory and supervisory challenges in the area of financial services, institutions and markets

2022.05.04 | 10:23

4
могат ли кодове за цифровизация да бъдат частна собственост или не ? Ако да , тогава как се облагат данъчно , трансгранично ?

2022.05.04 | 10:18

1
Щом Епъл Пей с дигитални портфейли работи само с необходим хардуер и софтуер на устройства от самата компания Епъл , тогава изводът е че компанията Епъл не използва кодирането на другите пазарни състезатели . Това възможно ли е ? Така абстрахирано стоят подобно въпросите относно спорове около Рипле , една от многобройните криптовалути . Нека да осъзнаем , където и да си , Ай-Би-Ем се нарича майката .

2022.05.04 | 10:21

3
РЕГЛАМЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА за предотвратяване на използването на финансовата система за целите на изпирането на пари и финансирането на тероризма

2022.05.04 | 10:20

2
РЕГЛАМЕНТ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ И НА СЪВЕТА относно информацията, придружаваща преводите на средства и определени криптоактиви

Добави коментар

Водещи новини