За половин година: Кредитният бум донесе 1,8 млрд. лева печалба на банките

Novini.bg
share

Печалбата на банките в България за първата половина от годината достигна 1,8 млрд. лева. За сравнение, толкова бе положителният финансов резултат на системата за цялата 2019 г. Обобщените от БНБ данни на база отчетите на търговските банки в България показват, че печалбата им е със 121 млн. лв., или 7.1% над постигнатия резултат за първата половина на 2023 г.

Въпреки продължаващото трупане на печалби ръстовете през тази година са далеч от миналогодишните, когато надминаваха 50%. Забавянето е в резултат от лекото покачване на лихвите по депозитите и поизчерпания ефект от голямата ножица между големите постъпления от кредитирането и ниските разходи по депозитите, каквато беше ситуацията през миналата година.

Именно приходите от лихви формират положителния финансов резултат – благодарение на ускореното кредитиране. То продължава да бумти като в жилищния сегмент достигна 25% – невиждан темп от 2009 г. насам. Потребителското кредитиране също расте от около половин година насам и вече удари рекордните 18 млрд. лв. В условията на това повишено кредитиране за първата половина на 2024 г. нетният лихвен доход за банките се повиши с 462 млн. лв. или 20.4% до малко над 2.7 млрд. лева.

Жилищното кредитиране в България доближава рекордните 22 млрд. лева

Приходите от такси пък играят значително по-малка роля при формирането на нетния финансов резултат. Нетният доход от такси и комисиони растат едва с 51 млн. лв. или 7% до 780 млн. лв. За сметка на това обаче банките в България на няколко пъти обърнаха внимание на разходите си във връзка с планираната смяна на валутата от лев с евро. Те изчислиха разходите си на около 300-400 млн. лв., като с всяко отлагане на целевата дата „цената“ за тях расте, информира Economic.bg.

Разходите за обезценка също растат – с около 50% до 276 млн. лв., като по-детайлна справка показва, че 1/3 от тях е дело на Първа инвестиционна банка, която прави обезценки в размер на около 90 млн. лв. Също по-големи обезценки правят и tbi bank, специализирана в потребителското кредитиране (64 млн. лв.), както и Пощенска банка, която през миналата година купи потребителското звено на BNP Paribas в България (49 млн. лв.).

През второто тримесечие на 2024 г. активите на банковата система нарастват с 2.1 млрд. лв. или 1.2% и в края на юни възлизат на 178.4 млрд. лв.

Водещи новини

Още новини