Банковият сектор приема мерките на БНБ за ипотечното кредитиране

  • 23 май 2024 15:50

  • 870
  • 3
Банковият сектор приема мерките на БНБ за ипотечното кредитиране
© Bulphoto (архив)

Банковият сектор приема предложените от Българската народна банка (БНБ) мерки, засягащи ипотечното кредитиране, като ще се съобрази с тяхното прилагане. И към момента в моделите за оценка на кредитоспособността са включени елементи, свързани с показателите, посочени от БНБ, заявиха от Асоциацията на банките в България в отговор на запитване по повод решението на Управителния съвет на БНБ, с което бе разпоредено на банките прилагането на шест показателя за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти.

В позицията от АББ отбелязват още, че банковата система у нас се характеризира с високи нива на капиталова адекватност и ликвидност, които са над средните за ЕС, тя е стриктно регулирана и спазва всички регулаторни изисквания. 

Днес управителят на БНБ Димитър Радев коментира, че от БНБ не виждат непосредствен проблем, но виждат потенциален риск, свързан с ипотечното кредитиране. По думите му в масовия случай и в краткосрочен план кредитополучателите няма да бъдат сериозно засегнати от промените. Димитър Радев заяви още, че в предприетите мерки към момента няма определени задължителни нива, но такива могат да се определят, ако се наложи.

БНБ затегна правилата за отпускане на ипотечни кредити

От БНБ съобщиха на 20 май, че УС на централната банка е разгледал "Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система". Аналитичният материал посочва, че в резултат на надзорната политика на БНБ за системното изграждане и съхраняване на буфери в банковата система е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите.

Същевременно, налице е изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти, посочиха от БНБ и обясниха, че в тази връзка се въвеждат шестте показателя за наблюдение на кредитните стандарти при жилищните кредити, съобщава БТА.

От централната банка посочиха, че със създадения механизъм за наблюдение и отчетност се цели да се формализира процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими имоти и заявиха, че БНБ ще предприема последващи надзорни действия въз основа на резултатите от тази оценка.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
870 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 17:31

3
❤️ Г­о­р­­­е­щ­­­и­ ­м­­о­­м­и­­­ч­­е­­­т­­а­­ ­в­­­и­­ ­­о­­­ч­а­­­к­в­­­а­т ­­­-­ X­1­8­­­.­­­F­U­­­N

2024.05.25 | 05:44

2
❤️ Г­о­­­р­­е­­­щ­­­и­ ­­м­­о­м­­и­­ч­­­е­­т­­а­ ­­­в­­­и­­ ­­о­ч­а­­­к­­­в­­а­­т ­­-­­­ X­­­1­8­­.­F­­­U­­N

2024.05.23 | 18:33

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини