Ще има ли ефект идеята за бонуси срещу доноси за укрити данъци?

Нова телевизия
share

Мярката се прилага и в други страни. Действително страната ни страда от сивата икономика, но тази мярка ще затормози администрацията, ще вкара в размишление хората, които трябва да го правят и няма да има ефект. Това коментира Преслав Райков, икономист, в ефира на Нова телевизия по повод идеята за подаване на сигнал за укрити данъци, срещу което да се получава 10% от събраното.

 „Трябва да имаш доказателства, за да подадеш сигнал, но пък не трябва да са публично известни. Участието на гражданите е добре, за да видим вършат ли си работата институциите. Според мен е насочено към счетоводители, икономисти”, заяви Добромир Иванов, изпълнителен директор на BESCO (Българска Стартъп Асоциация).

Според Райков това е насочено към вътрешнокорпоративни структури – счетоводители, хора на ключови позиции.

„Важно е МФ да каже защо го прави това, защото има риск. Има и глоба при фалшив сигнал, но със сигурност не трябва да е след третата фалшива информация да се прилага”, допълва Иванов.

Предложение на МФ: Подаваш сигнал за укрити данъци, получаваш 10% от събраното

По повод идеята за бонус 100 лева от НАП за предадени касови бележки, Райков заяви: „Това не е резонно да се афишира като изсветляване на парите. Не мисля, че ще стимулира някого да си търси касовата бележка и няма да си закърпим бюджета. Хубаво е НАП и другите органи просто да си вършат работата, която така или иначе трябва да вършат.”

Водещи новини

Още новини