Над 1 млрд. долара са изчезнали след фалита на криптоборсата Еф Ти Екс

Getty Images
share

Финансова дупка с изчезнали най-малко 1 милиард долара от клиентски сметки, се отвори след банкрута на криптоборсата FTX, която обяви банкрут в петък. Това съобщи "Сега", позовавайки се на чужди медии.

Средствата са изчезнали, след като 30-годишният основател на борсата Сам Банкман-Фрид тайно е прехвърлил 10 милиарда долара клиентски средства от FTX към своя хедж фонд Alameda Research. Източници на Reuters оценяват загубата на 1 милиард до 2 милиарда долара.

В петък FTX, една от най-големите крипто борси в света, подаде молба за банкрут. Проблемите й започнаха след разследваща статия в CoinDesk, според която 40% от активите на Alameda Research са FTT токени, издадени от нейната собствена борса FTX.

Клиентите започнаха масово да теглят пари и за четири дни по данни на Bloomberg са изтеглили от борсата биткойни за 430 милиона долар. Едноседмичната сага, белязана от масово изтегляне на средства от платформата и отказ от сделка за поглъщане, планирана от друга криптоборса, Binance, засегна вече изправения пред проблеми биткойн, и други крипто токени. Собственикът на Binance е бивш съдружник и финансов съперник на Фрид.

Криптовалутите с втори ден на спад след сътресение на една от най-големите борси

„Много съжалявам, че завърши по този начин“, написа Банкман-Фрид в Twitter. „Надявам се да намерим начин да се възстановим.“ В момента цената на биткоина падна под 16 000 долара - това е минимум за последните 2 години.

Водещи новини

Още новини