Разходите на работодателите за заплати са се увеличили със 7,1%

share

Разходите на работодателите за възнаграждения за един отработен час се увеличават със 7,1% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2011 г. Това съобщиха от Националния статистически институт (НСИ).

Данните показват, че най-голямо увеличение на разходите за заплати има в сектора на научните изследвания. Там ръстът достига 15,5 на сто на годишна база. Понижение на тези харчове има единствено в бранша с недвижими имоти, където разходите за заплати се свиват с 0,7% за година, информира "Монитор".

Общите разходи на работодателите за един отработен час пък се увеличават с 6,2% през първото тримесечие на 2012 г. спрямо същия период на миналата година. В този показател освен разходите за заплати и надбавки влизат още плащанията за социални и здравни осигуровки, обезщетенията по Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване.

Голямо увеличение на общите разходи за труд се отчита в сектора на административните и спомагателни дейности. Там има ръст от 14,6% на годишна база. Подобно е увеличението и в сектора на далекосъобщенията. Намаление на общите разходи за труд има отново в бранша на недвижимите имоти и в този на културата и развлеченията.

Водещи новини

Още новини