Кристалина Георгиева: МВФ мобилизира 1 трлн. долара за борба с COVID-19

Getty Images/Guliver
share

Международният валутен фонд е готов да мобилизира капацитет от 1 трлн. долара под формата на заеми за борба с икономическо въздействие на пандемията от коронавирус, заяви в понеделник управляващият директор на институцията Кристалина Георгиева.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

В съобщение в блога си, публикувано на уебсайта на МВФ, Георгиева заяви, че глобалният кредитор е получил молби от около 20 допълнителни държави за финансиране програми и те ще бъдат разгледани през следващите дни. Тя не пожела да посочи конкретни имена на държави.

COVID-19 стигна и до Международния валутен фонд

Тя също така призова за "координирани и синхронизирани фискални стимули" от централните банки по света, като добави, че такива действия са необходими, за да се "предотвратят дълготрайните икономически щети".

Г-жа Георгиева призова напредналите икономики да "облекчат финансовите условия", за да се осигури "поток от кредити" за реалната икономика.

Шефът на МВФ предложи надзорните органи на финансовата система "да се стремят да запазят баланса на финансова стабилност“, като поддържат стабилността на банковата система и в същото време поддържат икономическата активност.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния китайски коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Повече за Коронавирус

Водещи новини

Още новини