Журналист: 30 млрд. долара са изнесени от България в офшорни зони

share

Изненада ме аферата "Панама". Много се радвам, че това се случи. Тези данни хвърлиха светлина върху един свят, до който обикновените хора нямаме достъп. Това каза Димитър Събев, журналист и икономист в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

Според него тази афера тепърва ще се разплита.

„Това е масив от 200 000 документи. Това е огромно изтичане на информация. Американските политици не фигурират, тъй като те си имат Вирджинските острови, както и в щата Делауеър или Невада. Богатите хора си слагат парите в офшорни зони, защото - те искат да скрият данъци или собственост. В България това не важи, защото 10% данък е прекалено нисък“, посочи Събев.

Журналистът разкри, че у нас 15 млрд. лв. са инвестирани от офшорни зони, по данни на БНБ. „В същото време 30 млрд. долара са изнесени от България в такива зони. В една нормална държава данъците не са наказание, а проява на ангажимент към обществото“. Димитър Събев призова да се замислим колко би се подобрила икономиката на страната, ако тези пари бяха вложени тук.

Той коментира и фактът, че засега няма български следи в скандала. „Все още е твърде рано. Германците имат любов към криенето на данъци. Ние сме видели връхчето на айсберга. По изчисления на експерти в офшорни зони са скрити между 21 и 30 трилиона долара. Това са пари, които трупат прах, вместо да помогнат за развитието на човечеството. Коренът на бежанската криза е офшорен, както и тероризмът. Доволен съм от това разкритие, защото ще се стигне до справедливост“.

„Ако българските офшорни средства се обложат с 10% данък биха осигурили 600 млн. лева годишно приходи само за България“, каза още журналистът.


 

Водещи новини

Още новини