По-малко часове на работното място - повече ефективност

GettyImages
share

Ако искате да работите по-ефективно, прекарвайте по-малко време в офиса, съветват експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Резултатите от тяхно изследване са показали любопитна връзка между дължината на работния ден и продуктивността.

Според тях дългите часове на усилен труд водят до обратен резултат - спад в производителността на труда, пише money.bg.

Към този извод навежда също и доклад на Станфордския университет, който открива обяснението за това още през Първата световна война.

Тогава специалисти от Великобритания се опитват да намерят начин да максимизират продуктивността на работниците във фабриките за муниции. Това, на което се спират, е именно връзката между работните часове и ефективността на труда.

Изводът, направен от експертите в началото на миналия век, е, че нито по-дългият, нито по-късият работен ден са гаранция за по-голяма продуктивност, като оптималните часове за седмица са около 48. Това обаче се отнася повече за физически труд и не е особено валидно за нашата действителност.

В доклада на Станфордския университет се посочва, че в днешните развити икономики естеството на работа е доста по-различно и е свързано предимно с интелектуален труд. Затова и оптималното време, прекарвано в офиса, трябва да бъде по-малко.

Водещи новини

Още новини