Асоциацията на българските села скочи срещу данък "градина"

Getty Images/Guliver
share

Асоциацията на българските села /АБС/ настоява за оттегляне на предложението за въвеждане на новия данък, засягащ парцелите и градините в селата. Това се заявява в съобщение на организацията до медиите.

От там смятат, че има логика такъв налог да се събира само за изоставени парцели в градовете, "чиито собственици не са отговорни към агроекологичното поддържане на земята".

"Асоциация на българските села остро критикува приетите тихомълком на първо четене законодателни промени за въвеждането на станалия като скандално известен данък "градина" в селата", се посочва в съобщението.

Облагането с 4,50 лв. на декар на малките градини в селата, които се използват основно за производство на зеленчуци и плодове за собствена консумация от най-бедното и поставено в социална изолация население, е лишено от финансова и юридическа логика, мотивират се от АБС.

Администрирането на този данък би се оказало изключително скъпо и неоправдано в сравнение с евентуалните приходи, които би донесъл, смятат от организацията. От там коментират, че това би заставило собствениците на малки парцели земя да ги продадат, което на свой ред ще доведе до още по-голямо окрупняване на земеделието в ръцете на корпоративни структури.

Водещи новини

Още новини