Димитър Радев е новият управител на БНБ (обновена+видео+снимки)

Булфото
share

Димитър Борисов Радев е новият управител на БНБ. За предложението гласуваха 130 депутати, против - 16, 34 се въздържаха.

Припомняме, Радев бе кандидатурата, издигната от ГЕРБ, именно неговото име се смяташе като най-възможен вариант за позицията.

На днешното гласуване след Радев най-много гласове получи кандидатурата на АБВ Виктор Йоцов. За него гласуваха 44 депутати. 43 гласа получи човекът на Патриотичния фронт Григорий Вазов, а най-малко – 37, Бисер Манолов, издигнат от Реформаторския блок.

С пълно мнозинство, 174 от 174 депутати, бе гласувана оставката на Иван Искров като сегашен управител на БНБ. Веднага след това новият управител на Народната банка положи клетва.

Мандатът на Димитър Радев влиза в сила от деня следващ деня на избора. Той ще управлява БНБ 6 години.

Утре Радев ще предложи на парламента досегашните подуправители Калин Христов и Димитър Костов от „Банков надзор“ да запазят постовете си, а към тях да се присъедини и Нина Стоянова, стана ясно от думите на Радев в кулоарите на парламента, предаде репортер на Novini.bg.

Утре Радев ще провери и как БНБ следи икономическата ситуация в Гърция. Той обеща открит и конструктивен диалог с медиите.

Водещи новини

Още новини