Проблемните кредити намаляват

share

След кризата с КТБ проблемните кредити в банковата система у нас постепенно са започнали да намаляват. Тенденцията е особено отчетлива през последните три месеца на 2014 г. Банките, от своя страна, осигуряват все по-добро покритие на лошите заеми. Това става ясно от тримесечното издание на БНБ "Банките в България".

В края на декември миналата година кредитите с нарушено обслужване са били 12.6 млрд. лв., сочат данните на централната банка. В тази графа освен заемите с просрочие над 90 и над 180 дни влизат и кредитите, които са под наблюдение заради просрочие над 30 дни. Проблемните заеми към края на декември 2014 г. у нас са представлявали 18.8% от всички, показват изчисления на "Сега". Три месеца по-рано - към края на септември, лошите кредити плюс тези под наблюдение са били 20.1% от всички, или 13.2 млрд. лв. През първото тримесечие на 2015 г. процентът на заемите с проблеми при обслужването е намалял още. Сметките показват, че тези заеми вече са 17.1% от всички, или 10.7 млрд. лв.

Степента на покритието с обезценка на експозициите с просрочие над 90 дни се увеличава, отчита още БНБ. Освен това банките продължават да управляват кредитния риск посредством предоговаряне и преструктуриране на кредити. През последните три месеца на миналата година БНБ отчита слабо нарастване на фирмените заеми със 116 млн. лв. и спад на експозициите на дребно със 181 млн. лв., основно вследствие на извършени продажби на портфейли.

Раздялата с некачествени заеми в кредитните портфейли на банките е обоснована заради очаквания преглед на активите на системата, за който трезорите вече се готвят. В края на миналата година е продължила и тенденцията за поддържане на висока ликвидност в банковата система. Тогава коефициентът на ликвидните активи за първи път преминава границата от 30%, като достига 30.12%.

Водещи новини

Още новини