Нов лицензионен режим за бизнеса ще има, ако се премахне старият

Булфото Архив
share

Нов лицензионен или разрешителен режим за бизнеса ще може да се въвежда само ако се премахне съществуващият в момента. Този принцип на работа е една от 20-те стъпки в екшън плана на правителството за реиндустриализация на българската икономика. Срокът за въвеждането му според проекта е краят на 2015 г., пише в."Труд".

Планът е взаимстван от опита на Великобритания. Там обаче действа принципът “Един нов режим срещу два отменени”. Според екшън-плана ще продължи съкращаването на сроковете за получаване на лицензи и разрешителни. Освен стъпки за облекчаване на бизнес средата, документът предвижда да се увеличи държавната поръчка за обучение в инженерни и технически специалности. Според статистиката младежите, които се дипломират с тези специалности, са 3 пъти по-малко от нуждите на бизнеса.

Държавата ще се ангажира и с посредничество между банките и бизнеса, за да подпомогне предприятията при кандидатстването им за кредити.

Според плана трябва да бъде създадена институция за кредитна медиация, която да консултира фирмите от избора на заем, до кандидатстването, преговорите с банките и преструктурирането му.

От плана за реиндустриализация не става ясно кои отрасли кабинетът има намерение да финансира приоритетно. Яснота по този въпрос, който бизнесът определя като ключов, трябва да има в края на 2014 г. Дотогава министерството на икономиката трябва да напише стратегия, която да очертае секторите, в които българската икономика има преимущества. В същата стратегия ще залегнат проектите и програмите в областта на иновациите, които ще бъдат финансирани до 2020 г. За подпомагане на проекти на малки и средни фирми в Националния иновационен фонд са предвидени 20 млн. лв.

Водещи новини

Още новини