Ваньо Танов: "Лукойл" смятаха, че ще им се размине

share

Сигурен съм, че делото "Лукойл" няма да приключи в рамките на година на първа и втора инстанция.

Това заяви в сутрешния блок на БНТ директорът на Агенция „Митници“ Ваньо Танов.

Не е нужна съдебно-техническа експертиза за монтираните измервателни уреди от нефтената компания, допълни той.

Няма как да излезе, че митниците са действали незаконно, защото ние работим в определена рамка и тя е спазена. „Лукойл“ са могли да изпълнят изискванията в рамките на 2-3 месеца, а не да чакат цяла година. Срокът не е поставен от Агенция „Митници“, а от закона – ако те смятат, че нямат възможност да го изпълнят, трябваше да обжалват, подчерта Танов.

Няма как да говорим, че причината е времето, по-скоро са смятали, че и да не изпълнят изискванията, държавата няма да реагира и ще им се размине, посочи директорът на Агенция "Митници".

Той каза, че ще се въведе автоматизирана система за наблюдение по цялата верига на търговията с горива и всяко отклонение ще бъде санкционирано.

Когато спряхме дейността на "Лукойл", имаше достатъчно налични горива в запас. Проблемът е, че повечето от държавните институции са сключили договор само с една фирма, което е недопустимо. ЕС казва, че не трябва да има монополно положение. Има над 60% лицензирани данъчни складове. Голяма част от горивото се внася от Гърция и Румъния и пристига за един ден, но парадоксът е, че се изкупува от една компания, каза още Ваньо Танов.

По повод обвиненията от левицата, че контрабандата се разраства, директорът на митниците каза, че това не е вярно и докладът на ОЛАФ го доказва. Той заяви, че до 2018 г. няма да се вдига акцизът на цигарите. Вече няма монопол на пазара на цигари, което трябва да се случи и на пазара на горива, категоричен бе Ваньо Танов.

Във връзка с приходите на Агенция „Митници” за месец август, шефът на агенцията заяви, че планът е преизпълнен с близо 78 милиона. По отношение на акциза за месец август, той е над 51 милиона. Приходите са с над 700 милиона от миналата година.


Водещи новини

Още новини