Лукойл праща държавата в съда в Люксембург

  • 31 август 2011 12:25

  • 3511
  • 10
Лукойл праща държавата в съда в Люксембург
©

Случаят с отнетите лицензи за акцизен склад на "Лукойл" може да стигне до Съда на ЕС в Люксембург. Искане за това беше направено в последните минути на първото заседание на Софийския административен съд по спора на компанията с митниците. То беше внесено от явилия се като адвокат на рафинерията шеф на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев. Съдията Камелия Стоянова обяви, че й трябва време, за да реши дали да изпрати въпросите на "Лукойл" до Люксембург и тепърва ще мисли по това.

Днес в съдебната зала станаха ясни аргументите, с които митниците и "Лукойл" ще защитават позициите си. Основната теза на рафинерията е, че сроковете в наредбата, която я задължава да постави измервателни уреди, са невъзможни за спазване при голямо производство като тяхното. Контратезата на митниците е, че всичките останали 60 притежатели на акцизи за складове на горива са се справили навреме. Освен това от ведомството на Ваньо Танов твърдят, че "Лукойл" до последно не е предприела никакви действия, за изпълнение на наредбата. Главният юрисконсулт на митниците Станислава Йорданова обясни, че едва след като сроковете по наредбата са изтекли, "Лукойл" е предприела някакви стъпки. От думите й стана ясно, че ако го бяха направили по-рано – още през март 2010 г. (откогато наредбата е в сила), е можело да получат отсрочка.

Юрисконсултът на компанията я контрира с думите: "Изпълняваме наредбата откакто е приета". Той каза, че през март 2011 г. "Лукойл" вече е имала готови проекти за измервателните уреди. Андрей Делчев обясни, че това са сложни уреди, които се произвеждат само от няколко компании по света и трябват години за проектирането, изработването, доставката и монтажа им. "Това не са водомери, да си ги купиш от магазина", заяви шефът на петролната и газова асоциация. От компанията казаха, че са сигнализирали за проблемите със сроковете на най-високо ниво в администрацията и посочиха, че президентът на руската "Лукойл" Вагит Алекперов се е срещал за това с премиера Бойко Борисов.

Друга теза на "Лукойл" е, че досега е нямало как да сложат измервателни уреди на терминала "Росенец", на който се товарят и разтоварват танкери. Причината за това е, че като част от пристанището в Бургас той е публична държавна собственост и без концесия компанията няма как да извършва монтажи на тази територия. По думите на юрисконсулта на "Лукойл" концесията е в сила от 30 юли, т.е. една седмица след като на 22 юли Танов отне лицензите.

Представители на "Лукойл" поискаха от съда да назначи експертиза, която да отговори на десетки въпроси. Съдията Камелия Стоянова одобри само два от тях и поиска дружеството да внесе 6000 лв. депозит за експертите. Някои от отхвърлените въпроси целяха да се изясни колко ще струва на "Лукойл" монтирането на измервателни уреди. Според компанията тази инвестиция е много голяма, а се прави заради "един нестабилен административен акт". Адвокат Делчев заяви, че наредбата, заради чието неизпълнение компанията е с отнети лицензи, всъщност е оспорена в съда и не се знае дали няма да падне. Вече 4 месеца по нея се чака произнасянето на Върховния административен съд.

Така всъщност вещи лица ще изясняват само къде в рафинерията в Бургас и на терминал "Росенец" трябва да има уреди и не са поставени и къде има такива, какъв е нормалният срок за монтажа им и колко струват. Юристите на рафинерията твърдят, че имат поставени уреди, през които минават 26% от бензина и 76% от дизела за страната.

Преди да се стигне до назначаването на експертизата, съдия Стоянова отхвърли искането на представителите на "Лукойл" за спиране на делото за лицензите, докато ВАС не реши законна ли е наредбата за измервателните уреди. След като и повечето от въпросите им към вещите лица бяха орязани, адвокатът на компанията поиска от съда да спре делото, защото трябва да бъде отправено питане до Люксембург.

Съдът отложи делото за 28 септември, но ако експертизата не е готова дотогава, ще има заседание през октомври.

Последвайте канала на

Novini.bg
3511 10

Свързани новини

Коментари 10

Добави коментар
HHL

2011.09.05 | 21:21

10
Ако ни осъдят "генерал " Борисов ще върне ли парите на народа?
4еф

2011.09.05 | 21:20

9
ГЕНЕРАЛА НЕ Е ВИНОВЕН ЛУКОИЛ СИ Е ВИНОВЕН , НИМА ЗА ТЯХ НЯМА ЗАКОНИ, ОТКЪДЕ НАКЪДЕ ТЕ ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ С ПРЕВИЛЕГИИ БЕЗ ИЗМЕРВАТЕЛНИ УСТРОЙСТВА ,ТА ГОРИВАТА ДА НЕ СА МНОГО ЕВТЕНИ,,,,,,,,,,,,,,,

2011.09.05 | 21:20

8
Смешковци със смешни агументи за една правова държава! Фактите говорят сами за себеси "Лукойл" плачеше ,че има нелегален внос и заради тях беше прокаран закона. Не са си мръднали пръста откакто е влезнал в сила и по време на гратисния период! Сега оспорват решението с някакви абсурдни аргументи! Ми по тая логика и на мене ми е скъп акциза и не искам да го плащам, както на тях са им скъпи уредите! И отвсякаде прозират мазните усмивчици на Златев и Борисов !
HPLL

2011.09.05 | 21:19

7
Е нека стане ясно и на най-тъпиет "фили", че техните хора крадат. Крадат и не се съобразяват с никакви закони. Ето това е една типична руска компания - мафиотско сдружение за обиране на българите..., а и на руснаците разбира се. Тежко и горко и на тях.
HPLL

2011.09.01 | 09:07

6
Е нека стане ясно и на най-тъпите "фили",

2011.08.31 | 18:14

5
ae 6e gi takovam v korumpiranite gadini sq 6e naleqt milioni levove samo i samo da si v1rnat licenzite pak 6e praq alaj-verish i benzina 3 lv......
vanko76

2011.08.31 | 18:14

4
Ако осъдят държавата което е много вероятно Борисов да си плаща той не народа.
смешки

2011.08.31 | 18:13

3
смешна работа - нефтена компания да осъди държава. егати държавата сме тогава.
Martin Dobrev

2011.08.31 | 18:13

2
Ако се заведе дело и Лукйол спечели,тогава държавата ще вдигне акциза за да избие разходите по делото и обещетението което трябва да заплати на Лукойл. Ако спечели държавата,тогава Лукойл ще вдигне цените на горивата за да покрие тези разходи и обещетения. Който и да спечели,цените на горивата ще скочат.
ivo

2011.08.31 | 17:50

1
abe da svalqt benzina

Добави коментар

Водещи новини