Почнахме отново усилено да пестим

Булфото
share

Народът започва отново да пести усилено, показват данните на БНБ.

В края на юли депозитите на домакинствата възлизат на 28,873 млрд. лв., което е ръст от 12,5% на годишна база. През юни увеличението на парите в банките спрямо същия месец на миналата година бе 11,2 на сто, информира "24 часа".

Според анализатори увеличеният темп на спестяване през миналия месец може да се дължи на притесненията от нова вълна на кризата.

Общо - домакинства и юридически лица, държат на депозит 46,2 млрд. лв., което прави ръст от 12% за година.

Увеличение има и при отпуснатите кредити, но е слабо. В края на юли са отпуснати заеми общо за 52 млрд. лева, което е ръст от 2,5 на сто за година. От тях 19 млрд. са заемите на домакинствата.

Доста чувствително обаче са се увеличили лошите и преструктурираните кредити, като за една година те са нараснали с 40% до 8,6 млрд. лв. За такива кредити се смятат тези, които не се обслужват над 90 дни.

Анализаторите на Райфайзенбанк - България, пък свалиха почти двойно прогнозата си за ръста на икономиката през 2012 г. Според актуализираната оценка БВП ще нарасне с 2,5 вместо очакваните 4%.

Ревизията е направена заради сътресенията на финансовите пазари през август и многобройните сигнали за забавяне на големите световни икономики. Това щяло да свие търсенето от основни търговски партньори на България и ще намали още и чуждите инвестиции.

През 2012 г. се очаквало потреблението да нарасне с малко над 1%, инвестициите – с 3,5 на сто, а увеличението на износа ще се забави до 3,6% на годишна база.

Пазарът на труда нямало да се възстанови и безработицата щяла да остане около 11%.

Водещи новини

Още новини