Заемите в евро най - изгодни

  • 23 август 2011 06:41

  • 1909
  • 0
Заемите в евро най - изгодни
© Getty Images/Guliver Photos

Заемите в евро остават най-изгодни у нас въпреки всички промени, които носят флуктуациите на валутните пазари през последните седмици, пише в. „Монитор”.

„Разликата в лихвата по кредитите в лева и евро е около 1%, въпреки че има тенденция за намаляването й”, обясни Тихомир Тошев от Кредит Център. По думите му ипотечните кредити в евро също остават по-изгодни от тези в националната валута. Според данни на БНБ лихвите по потребителски кредити в лева през юни са от порядъка на 12,16%, а в евро – 9,22%. Лихвите по жилищните заеми в лева са около 9,30%, а в евро – 8,12%.

Домакинствата у нас обаче изпитват сериозни проблеми с погасяването на кредитите си в швейцарски франкове. Увеличават се и исканията от страна на клиентите да променят валутата по тези заеми. В края на миналата седмица експерти съобщиха, че проблемът е сериозен и в страните от Централна и Източна Европа, защото там делът на кредитите в швейцарската валута е много голям. Швейцарският франк пък достигна рекордни нива като 1,1374 франка се разменяха за 1 евро. Това доведе до сериозно оскъпяване на кредитите, изтеглени в тази валута.

„Заемите на домакинствата във валути, различни от евро и лева, са под 1% от всички кредити”, коментира Тихомир Тошев от Кредит Център. Той припомни, че това са кредити предимно в долари и швейцарски франкове. Според данни на Българската народна банка (БНБ) към края на юни домакинствата са взели заеми за 18,956 млрд. лева. Това означава, че около 186 млн. лева от тях са във валути, различни от лева и евро.

Става въпрос за стари кредити, взети до края на 2008 г., защото в момента банките предлагат заеми само в лева и евро, обясни Тошев. Той припомни, че финансиране в долари масово се е предлагало от 2000 г. до 2003 г., а такова в швейцарски франкове било актуално през 2007 г. и 2008 г. до началото на кризата. Според Тошев обаче те са малка част от общия кредитен портфейл на трезорите и затова проблеми при погасяването им не биха оказали сериозен натиск върху банковата ни система. Въпреки това някои банки, предлагали по-активно кредити в швейцарски франкове, признаха, че при тях те са 5% от кредитния им портфейл.

Заемите в швейцарски франкове не са проблем за финансовите институции, но създават сериозни трудности на хората, които са ги взели. „По-голямата част от заемите, изтеглени в друга валута, са именно в швейцарски франкове”, коментира Иван Стойков от „Моите пари”. Според него 30 на сто от тези кредити са проблемни, т.е. те са необслужвани, имат просрочия по вноските или са преструктурирани. Ако клиентът пък реши да рефинансира кредит от швейцарски франк в друга валута, това няма да е финансово изгодно за него. „Образно казано, ако по главницата остава да бъдат погасени 10 000 франка, ще са необходими 17 000 лева за рефинансиране на такъв заем”, обясни Стойков. Така накрая излизало, че клиентът е успял да погаси много малка част по кредита си. Затова според Стойков клиентите не трябва да поемат такъв индивидуален валутен риск.

От българските банки обясниха, че се опитват да улеснят клиентите, изпаднали в такава затруднена ситуация. Например Уникредит Булбанк, която има стари кредити в швейцарски франкове, предлага възможността те да бъдат предоговорени в лева или евро. „Процедурата е стандартна и дори при определени условия клиентите не заплащат дължимите такси и комисиони”, съобщиха от банката.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1909 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини