Томислав Дончев: Договорихме 81% от еврофондовете

булфото
share

Около 81% от европейските средства за България по 7-те оперативни програми вече са договорени, заяви министърът по управлението на еврофондовете Томислав Дончев, пише в. Монитор.

Цялата финансова рамка за страната ни е в размер на 15,6 млрд. лв., а договорените средства към момента достигат 12,7 млрд. лв. Това съобщи вчера. Докато с договарянето се справяме добре, с разплащането обаче се отчита леко забавяне. „Засега разплатените средства възлизат на близо 4 млрд. лева, което е 25% от цялата финансова рамка", посочи той. По думите му целта е до края на тази година плащанията да достигнат 35-40% от общия размер на еврофондовете за България.

„Предстои ни тежко полугодие и още по-предизвикателна 2013 година. Планирам да приключим с договарянето следващите 10-11 месеца със стойност около 102%", изчисли още министърът. Нямало да има нови назначения, т.е. същият като брой експерти през следващата година ще трябва да обслужи 2 пъти повече проекти и по-големи плащанията.

Най-важната задача обаче била всички договорени проекти да приключат бързо и качествено. „Ако някой е имал късмета да излезе в отпуск тази година, нека си почине добре, защото през следващата ще се работи много активно и няма да има време за почивки", закани се Дончев.

Водещи новини

Още новини