Пеканов разкри къде се разминават позициите на България и ЕК в Плана за възстановяване и устойчивост

Кадър: БНТ
share

Свършихме изключително много работа. Надявам се, е след нас започва усилена работа по засилване на работата на институциите. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в предаването „Панорама“ по БНТ.

"Води се един преговорен процес, който не ни изненадва. В огромната си част работата е техническа, другата представлява позицията на ЕК по някои теми като енергетика и върховенство на закона. В сферата "енергетика" тя не напълно съвпада с нашата позиция. Ние ще отстояваме нашата позиция, парите по плана не са застрашени. По никакъв начин не губим от това, а напротив трябва да намерим най-доброто решение", обясни Атанас Пеканов.

Първите траншове по Плана за възстановяване идват през пролетта

"ЕК има забележки в сектор „Енергетика“, ние отстояваме нашата позиция. Трябва да намерим най-доброто решение. Други страни дълги месеци преговаряха с ЕК", каза вицепремиерът.

"В последните дни бяха хвърлени много гръмовни фрази, които абсолютно не отговарят на истината. Според мен правим най-доброто възможно, за да отговорим на изискванията и амбициите на Европейския съюз и приоритетите на Зеления преход, но и да защитим това, което отстояваме като наша позиция, която е изговорена със синдикати и партии и се базира на широк обществен консенсус. Борим за това да запазим въглищните си централи по-дълго. Ние искаме това да стане през 2036 г., ЕК иска да е по-рано", допълни той.

"Другата червена линия е какво ще направим до 2026 г., какви възможности ще се затворят. И още един въпрос - реформа на Българския енергиен холдинг - нещо, което един служебен кабинет не може да поеме като ангажимент в последните си дни", допълни Пеканов. "Комисията иска по-ранна дата за затваряне, това е въпрос на преговори. Виждате, че Германия смени крайната си дата от 2038 до 2030 г.", призна той.

„По отношение на главния прокурор постигнахме съгласие. Това, което се иска от нас е да се въведе механизъм за отчетност и търсене на отговорност на главния прокурор. Ние сме въвели такъв механизъм. ЕК настоява да има фигура, контролираща главния прокурор, която да е съдия-следовател. Ние такава фигура нямаме в правния мир и това няма как да се случи без промяна в закона“, поясни Пеканов.

Вицепремиерът смята, че ЕК прекалява с детайлите.

Той обясни, че служебното правителство няма вина, че сме се забавили с механизма за възстановяване, но България като държава има вина, защото рамката се базира на препоръки от ЕК, които получаваме всяка година.

"Преговорният процес обаче се движи и ние реално сме на финалната права", изрази увереността си Пеканов, който не получи покана за новото правителство.

Атанас Пеканов смята да се завърне към академичната общност, след като напусне министерския си пост. 

"Често в най-трудните моменти в България имаш възможността да избереш лесното или правилното. За мен важното е политиците да избират правилното и гражданите също да го изискват от тях", заключи той.

Водещи новини

Още новини