Първите траншове по Плана за възстановяване идват през пролетта

  • 10 декември 2021 20:09

  • 3567
  • 4
Първите траншове по Плана за възстановяване идват през пролетта
© Кадър: БТВ

България няма да загуби средства по Плана за възстановяване и устойчивост, въпреки забавянето и критиките от Брюксел. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов в ефира на БТВ.

"Всички проекти по плана за възстановяване и устойчивост трябва да се реализират, за да получим парите от Брюксел", подчерта той.

Безвъзмездните средства, които страната ни очаква, възлизат на над 12 милиарда лева. България няма да се възползва от авансово финансиране на програмите до края на тази година, и ще кандидатства за отпускане на средства през следващата година. Оптимистичната прогноза е за април-май 2022 г.  

Евродепутати спориха кой е виновен за Плана за възстановяване, неодобрен от ЕК

Според него сроковете за затварянето на въглищните централи е един от големите въпроси, по които текат преговори.

„По темата декарбонизация направихме много в последните месеци и то на базата на относително широк консeнсус. Решенията, които са взети са на база разговори със синдикатите, с бизнес и с политическите партии. Не сме склонни да отстъпим и да се съгласим на нещо, което може да застраши енергийната сигурност на страната и работещите в регионите. По тези преговори ние ще защитаваме позицията, която сме записали в Плана към момента“, посочи Атанас Пеканов.

Според него сме дали доста отстъпки в последните месеци. „Въведохме реформи в сферата на възобновяемите енергийни източници, нови проекти“, обясни той.

„В момента сме на седмата седмица от преговорите по Плана за възстановяване и развитие, Румъния преговаря вече пет месеца, а други страни, които предадоха плановете си много по-рано, също още преговарят“, обясни вицепремиерът.  

„В България, благодарение на политическата ситуация, стегнахме до това, че трябваше да преработим плана, защото от Брюксел щяха да го върнат веднага, тъй като в енергетиката нямаше посочени такива стъпки“, заяви Атанас Пеканов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3567 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Идиот

2021.12.12 | 23:17

4
А, бе, колко от бизнесите ще оцелеят до пролетта, та дори и тогава най- верятно, пари в БГ няма да дойдат!
Ивайло

2021.12.11 | 08:41

3
Трай коньо за зелена трева....

2021.12.10 | 21:06

1
ИДВАТ ДРУГ ПЪТ

2021.12.10 | 21:55

2
мдааааааааааа Брюксел кинти на мръсни,гадни комуняги НЕ ДАВА!!!

Добави коментар

Водещи новини