ЕС ще инвестира 50 млрд. евро за инфраструктура след 2014 г.

share

Европейската комисия представи план, според който ще финансира инвестиции в размер на 50 млрд. eвро за подобряване на европейските транспортни, енергийни и цифрови мрежи до 2020 г.

Целта е да доведе до растеж и създаване на работни места в Европейския съюз, предаде пресслужбата на институцията. Механизмът за свързване на Европа ще финасира проекти, запълващи липсващите звена в енергийните, транспортните и телекомуникационните артерии на Европа.

"Днес правим депозит за бъдещият растеж и работни места на Европа", заяви председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу, цитиран от "Ройтерс". "Европа трябва да помогне за изграждането на пътища, железопътни линии, енергийни мрежи, тръбопроводи и широколентови мрежи, така важни за гражданите и бизнеса", обясни той.

Барозу потвърди и плановете за създаване на "европейски облигации за проекти", които ще бъдат използвани за специфични инициативи по стратегията за растеж и заетост "Европа 2020". Те са създадени да помогнат за набавянето на допълнително средства за нова инфраструктура.

Облигациите ще бъдат използвани от компании, които работят по инфраструктурните проекти , а не от самата Комисия. Въпреки това фондовете на ЕС и на Европейската инвестиционна банка ще бъдат използвани да покрият част от риска, като направят облигациите по-привлекателни за инвеститори като застрахователни компании и пенсионни фондове.

Еврокомисията предлага отпускането на 230 млн. евро за проектните облигации по време на пилотна фаза през периода 2012-2013 г., като сумата бъде значително повишена на 50 млрд. евро през новия дългогодишен бюджетен период след 2014 г.

Водещи новини

Още новини