Може ли материята да се движи със скоростта на светлината?

share

На първо четене този въпрос има съвсем категоричен и ясен отговор: „Не". Освен ако не отпаднат основните закони на Вселената, формулирани от Айнщайн.

Но астрофизици скоро са  наблюдавали нещо изумително – при избухването на две звезди те изстреляли газ и прах със скорост 99,9997 процента от скоростта на светлината. Това е само с 894 метра в секунда по-бавно, пишат от "Списание 8".
 
Когато една супер масивна звезда, наричана още хипернова, избухва, тя изстрелва газ и прах в Космоса с удивителна сила. В случаите на тези две новооткрити хипернови, експлозиите са запратили материя с маса колкото двеста планети Земя в откритото пространство само за няколко секунди. Със скорост, както вече споменахме, която почти чупи светлинната бариера.
 
Макар скоростта на тази маса материя да изглежда изключително близо до скоростта на светлината, в действителност енергията, необходима да се задвижи дори и със стотни по-бързо, е практически близка до безкрайност. Това може да се обясни с популярната формула на Айнщайн E=mc2, но в по усложнен вариант E=γmc2, където γ=1/(√ 1-v2/c2). 
 
Той приблизително гласи, че колко по-бързо се движи един обект, необходимата за ускорението му енергия расте експоненциално, което означава, че за пътуване със скоростта на светлината е необходимо безкрайно – и съответно невъзможно, количество енергия. 
 
Така че, освен ако не сте фотон, шансовете ви за полет с рекордната скорост във Вселената са пренебрежимо незначителни.

Водещи новини

Още новини