Удар за индустрията с чипове: спря добивът на чист кварц

Pixabay
share

Полупроводниковата индустрия загуби единствения си източник на чист кварц. Ураган наруши работата на мините в малко американско градче, където се добива ценният минерал.

Ураганът Хелън, който наскоро удари Северна Каролина, причини тежки наводнения и щети в широк район. Сред засегнатите места е малкото градче Спрус Пайн, където се намират кварцови мини и единствените съоръжения в света, които произвеждат свръхчист кварц – жизненоважен материал за различни етапи от производството на чипове.

Китай заплаши Япония

Бурята донесе почти 70 см дъжд на градчето, прекъсвайки достъпа до пътища и оставяйки много жители без ток. Две компании добиват ултрачист кварц в Спрус Пайн: Sibelco North America и The Quartz Corp. Липсата на достъп до пътища и комуникационните проблеми, причинени от тежки наводнения, затрудняват оценката на пълния размер на щетите, които компаниите претърпяха.

Кварцът от мините на Спрус Пайн е известен със своята чистота, което го прави критичен за производството на контейнери за топене на силиций, прецизна оптика и светлинни водачи, отбелязва Tom’s Hardware. Производството на чист силиций е възможно с помощта на тигли, направени от по-малко чист кварц, но процесът е по-скъп и отнема много време.

Производителят на чипове "Енвидиа" изпревари "Майкрософт" по капитализация и стана най-скъпата компания в САЩ

Мините за кварц на Спрус Пайн са критични за глобалната верига за доставки на полупроводници. През 2008 г. пожар в града причини спиране на производството и прекъсване на доставките на ултрачист кварц на световния пазар, което доведе до сериозни проблеми в индустрията.

Спирането на производството днес може да има още по-сериозни последици, тъй като светът се нуждае от порядък повече чипове, отколкото през 2008 г.

В момента глобалната полупроводникова индустрия е изправена пред системни предизвикателства поради прекъсвания на веригата за доставки, причинени от пандемията Covid-19, военни конфликти и решението на Китай да ограничи износа на галий и германий в отговор на санкциите на САЩ, пише technews.bg. 

Всяко прекъсване на доставката на свръхчист кварц може да влоши и без това трудната ситуация за полупроводниковата индустрия.

Водещи новини

Още новини