Алтман иска да набере 7 трилиона долара, за да реши проблема с недостиг на чипове

  • 12 февруари 2024 11:51

  • 951
  • 1
Алтман иска да набере 7 трилиона долара, за да реши проблема с недостиг на чипове
© Getty Images, архив

Директорът на OpenAI иска да набере 7 трилиона долара, за да реши проблема с недостиг на чипове. Това вливане на капитал има за цел да подпомогне производството на микрочипове, за да се подобри достъпността на технологиите за изкуствен интелект и машинно обучение.

Предложеното финансиране ще бъде разпределено за създаването на нови съоръжения за производство на микрочипове или за подкрепа на съществуващи дружества в сектора. Забележително е, че предприятието на Алтман, OpenAI, ще функционира предимно като важен потребител в това начинание, а не като бенефициент на средствата.

Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT?

Докладите сочат, че значителна част от финансирането може да бъде осигурена чрез дългово финансиране и може да доведе до многогодишен процес на набиране на средства. Що се отнася до потенциалните инвеститори, според съобщенията Алтман е участвал в дискусии с различни организации, включително SoftBank, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) и Microsoft. Въпреки това степента на тяхното участие, независимо дали като инвеститори или в алтернативно качество, остава несигурна. Освен това източниците сочат, че ОАЕ също са били потърсени и потенциално биха могли да участват като инвеститори.

САЩ планират да инвестират 5 млрд. долара в разработване на чипове

Съобщава се, че обсъжданията на Алтман по този въпрос са обхванали и срещи с министъра на търговията на САЩ Джина Реймондо, като е подчертана необходимостта от одобрение от страна на правителството поради мащаба на предложеното предприятие. Въпреки това бяха изразени опасения относно участието на ОАЕ, което може да доведе до регулаторни предизвикателства.

Чиповете се научиха да се обучават сами

Решаването на проблема с недостига на чипове в световен мащаб е основна цел на инициативата на Алтман за набиране на средства. Въпреки че начинанието обещава да смекчи този проблем, амбициозната му финансова цел надхвърля повечето национални дългове и държавни инвестиционни фондове. Тя също така значително надхвърля общата стойност на индустрията за чипове към края на 2023 г.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
951 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.12 | 12:19

1
Иcкaте ли луд ceкc за 2-3 часа, силни epeкции, яpки opгaзми, много cпepмa и повишен тeстoстеpoн! Toвa е подобрена формула на Виa.гpa сeгa е безoпаcнo на всяка възpаcт! Не пpопyскайтe шансa да направите своя ceкc незaбpавим----> use.my/azalfa

Добави коментар

Водещи новини