Учени проектираха първия роботизиран крак с изкуствени мускули

Gettyimages
share

Швейцарски учени проектираха първия роботизиран крак с изкуствени мускули, които му позволяват да прескача различни повърхности, съобщава БТА.

Във видеоклип, публикуван заедно с изследването, малкият роботизиран крак прави малки скокове в кръг, покрит с трева, пясък и камъчета. Учените се надяват, че тяхната техника ще бъде използвана за хуманоидни роботи, способни да изпълняват „домакински задачи“. 

За създаването на роботизирания крак, способен да ходи и скача, изследователският екип се вдъхновява от факта, че човешкото тяло използва около 600 мускула.

Създадоха жива кожа за роботи, способна да се самолекува

„Обикновените хуманоидни роботи са конструирани с двигатели и твърди метални стави, които се използват за промишлени цели“, каза пред АФП Робърт Качман, съавтор на изследването, професор по роботика в Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих.  Според него тези промишлени роботи са твърде тежки, опасни и твърде скъпи за използване в дома. Домашният робот трябва да може не само да пренася товари, но и да прегръща или да подава ръка на своя собственик. 

Според проучването техниката на изкуствения мускул има предимството, че използва по-малко енергия от традиционния метод, когато коляното на робота се сгъва.  

Хуманоиден робот, задвижван изцяло от изкуствени мускули, все още е в далечно бъдеще. 

Проучването е публикувано в списание Nature Communications.

Водещи новини

Още новини