Научната наблюдателна програма с роботизирания 1,5 -метров телескоп на Роженската обсерватория започва през февруари

  • 16 януари 2024 15:28

  • 1137
  • 1
Научната наблюдателна програма с роботизирания 1,5 -метров телескоп на Роженската обсерватория започва през февруари
© Facebook

От началото на февруари започва научната наблюдателна програма с новия роботизиран 1,5-метров телескоп на Националната астрономическа обсерватория (НАО) на Рожен, съобщaва доц. Никола Петров, директор на НАО, пред БТА.

Астрономи от Унгария, Германия, Франция, Полша, Сърбия, Италия, Индия, Япония, Русия, САЩ работят в сътрудничество с българските си колеги от НАО – Рожен  по изследователски проекти, а с новия телескоп ще имат възможност да извършват наблюденията си и  дистанционно. 

Астрономите на Рожен приключват тестовите наблюдения с 1,5-метровия телескоп, който бе открит през юли.  Досегашните тестове показват, че новият телескоп не отстъпва по показатели на 2-метровия,  уточни доц. Петров. Според него с 1,5-метровия телескоп се работи по-бързо, а друго предимство е възможността да се извършват наблюдения дистанционно. В НАО – Рожен вече постъпват заявки за наблюдения от астрономи от различни точки по света, като се очаква в бъдеще интересът от страна на астрономичната общност да се разраства. 

Първи изображения с новия 1,5-мeтров телескоп на Рожен ще бъдат представени на изложба в БАН

Телескопът „AZ 1500“  с диаметър на огледалото 1,5 м бе доставен по проект, финансиран от Националната пътна карта за научна инфраструктура 2020-2027 г., координирана от МОН. Изработен е от австрийската фирма „ASA Astrosysteme GmbH“. С  роботизирания телескоп от най-ново поколение НАО – Рожен запазва позицията си като водещ астрономически комплекс в Югоизточна Европа, според  Никола Петров.

Новият  телескоп ще бъде предназначен преди всичко за фотометрични наблюдения,  ще се снимат обекти,  които излъчват във видимата област на електромагнитния спектър. След монтиране на допълнителни инструменти ще бъде възможно и извършване на спектрални наблюдения. С  „AZ 1500“ значително се увеличава наблюдателната дейност на обсерваторията, като същевременно се облекчава програмата на най-големия телескоп на Рожен – двуметровия. 

Подобни на „AZ 1500“  телескопи в Европа има близо 20, според астрономите на Рожен. Съседни държави вече са заявили доставка на телескопи, аналогични на „новото око“ на Роженската обсерватория. Когато става дума за големи телескопи,  с огледала над 2 и 4 метра,  западноевропейските държави не ги базират в Европа, а ги изнасят на места с повече хубави нощи за наблюдения, обяснява доц. Никола Петров.  По думите му  на Канарските и Хавайските острови, в Чили и други подобни места се съсредоточават най-съвременните големи телескопи.  От тази гледна точка НАО – Рожен запазва добри позиции в Европа с  възможностите за обучение на студенти, докторанти и други астрономи.  Провежданите обичайно през летните месеци школи по астрономия  в Роженската обсерватория са в достъпна европейска дестинация. 

И с новия телескоп, астрономите на Рожен насочват наблюденията си както към обекти от Слънчевата система – астероиди, комети и др.,  така и към галактични обекти. Двойни звезди, симбиотични звезди, звездни купове, късо и дълго периодични звезди, остатъци от свръхнови са във фокуса на научния интерес на  изследователите на НАО - Рожен. При извънгалактичните обекти основно се изследват галактики с активни ядра, квазари. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1137 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.01.16 | 20:16

1
Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----->> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини