Роботизирани системи ще скъсят срока за проверка на пробите за алкохол и наркотици

  • 22 август 2023 18:27

  • 609
  • 2
Роботизирани системи ще скъсят срока за проверка на пробите за алкохол и наркотици
© Правителствена информационна служба
Слушай новината Слушай новината

Роботизирани системи ще се включат в подготовката на пробите на шофьорите за алкохол и наркотици, за да може резултатите да излизат до една седмица. За целта вече са отделени средства, стана ясно на редовната междуведомствена среща за пътната безопасност, която се проведе при премиера акад. Николай ДенковНиколай ДенковНиколай Денков е служебен министър на образованието и науката в кабинета на Огнян Герджиков. С днес. Това съобщиха от правителствената информационна служба. 

Намерението е три лаборатории в страната да бъдат оборудвани със съвременна техника до март следващата година. Министър-председателят получи уверение, че процедурите за това ще бъдат придвижени максимално бързо.

Здравният министър: Осем лаборатории ще тестват за алкохол и наркотици, достатъчно са

Акад. Денков възложи на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ да проучи европейската практика за разграничаване на употребата на наркотици от приемането на определени лекарства, които могат да дадат положителни проби за забранени субстанции. Въпросът ще бъде обсъждан на експертно ниво с токсиколози, фармацевти и други специалисти. 

Акцент на днешната дискусия беше Планът за действие 2024-2026, който се изготвя  съгласно Закона за движението по пътищата и е в изпълнение на Националната стратегия за пътна безопасност. Според министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ключова мярка в документа е  дигитализацията на данните за състоянието на пътната инфраструктура и т. нар. пътни принадлежности – пътни знаци, маркировка и др. 

Последвайте канала на

Теодора Павлова
609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Трън

2023.08.22 | 23:17

2
Ами действайте но защо защото имат връзка или защото имат връзка ,но съм сигорна че всички имат връзка.

2023.08.22 | 20:13

1
Алуу, химикаа, провери и депутатитее

Добави коментар

Водещи новини