Руски олигарси са сред инвеститорите на Мъск

Getty Images, архив
share

Съдебна заповед принуди компанията X на Илон Мъск да разкрие публично пълния си списък с акционери към юни 2023 г. Сред тях е компания, в която работят синовете на руски олигарси, става ясно от публикация на Forbes, цитирана от "24 часа".

Много от разпознаваемите имена от технологичния бранш вече бяха обявени за поддръжници на усилията на Мъск да купи компанията за социални медии, известна тогава като Twitter, и да я превърне в частна - фирмите за рисков капитал Andreessen Horowitz, Draper Fisher Jurvetson и Sequoia Capital, както и основателят на Oracle Лари Елисън и криптокомпанията Binance.

По-малко известно е участието на Шон „Диди" Комбс, който очевидно е инвеститор чрез Sean Combs Capital, като за неговата инвестиция по-рано съобщи Daily Mail, цитирана от Techcrunch.

Пъф Деди по пътя на Джефри Епстийн - колко известни личности ще повлече към дъното със себе си?

Бил Акман, инвеститорът, който наскоро влезе в заглавията на вестниците с кампанията си срещу активизма в училищата от Бръшляновата лига, също е акционер чрез фондацията Pershing Square. Както и 8VC - фирмата за рисков капитал, съоснована от Джо Лонсдейл от Palantir, за която се съобщава, че е свързана с руски олигарси.

В нея работят синовете на двама известни руски бизнесмени, Вадим Мошкович и Петър Авен. Американския фонд за рискови инвестиции 8VC инвестира в компании, изпълняващи договори за Министерството на отбраната на САЩ и НАТО, пише Forbes.

Мъск за ареста на Дуров: В Европа скоро ще започнат екзекуции за поставяне на лайк

Някои от изброените акционери са били инвеститори в Twitter преди поглъщането от Мъск. Например съоснователят на Twitter Джак Дорси и саудитският принц Алуалид бин Талал ал Сауд според съобщенията са превърнали акциите си в Twitter в дялове в това, което сега е X.

Съдебното дело, съдържащо списъка на акционерите, е с дата 9 юни 2023 г., но беше разсекретено тази седмица в отговор на молба на Комитета на репортерите за свобода на печата от името на независимия журналист Джейкъб Силвърман.

"Путин е добър преговарящ" и още: кои са основните тези на Тръмп в интервюто му с Мъск?

В публикация в блога, в която се публикува пълният списък на инвеститорите, Силвърман признава, че много от спонсорите на Мъск вече са известни и че списъкът не включва размера на собствеността. Все пак той заяви, че това е „чудесна отправна точка за журналисти, изследователи, регулатори, активисти и всеки друг, който иска да знае какво се случва зад кулисите на тази важна компания".

Водещи новини

Още новини